Kroostegels? Jazeker, kroostegels!
Een tegel weghalen en vervangen door een andere tegel? Dat lijkt zinloos. Maar dat is het niet als de nieuwe tegel een kroostegel is. Uit deze groene stoeptegel groeien verschillende soorten planten en bloemen. Dat kan omdat de tegel is gemaakt van eendenkroos. En juist dit blijkt een heel goede voedingsstof voor planten.
Eén en één is drie
Een kroostegel is niet alleen mooi. Het maakt de omgeving ook groener én is circulair. Die drie pluspunten alleen al maken het leuk om een stenen tegel te vervangen door een natuurlijk exemplaar. De planten en bloemen in zo'n kroostegel wisselen elkaar af in bloei en zijn meerjarig. De zaadjes vallen, nadat de planten uitgebloeid zijn, op de bodem. Daarna is het wachten op de nieuwe bloeironde.
We geven er vijftig weg
Vijftig kroostegels liggen klaar om precies hetzelfde aantal stenen tegels te vervangen. Waar ze komen te liggen? Dat is eigenlijk aan u. Als u weet hoeveel tegels de gemeente Sluis op vrijdag 5 juli van dit jaar inmiddels heeft gewipt, laat het ons dan weten. Dat kan door te mailen naar duurzaam@gemeentesluis.nl. De eerste vijftig juiste reacties krijgen van ons een gratis kroostegel. Vooruit, u mag er 50 tegels naast zitten omdat we onze gemeente Sluis graag verder vergroenen. De verwijderde tegel ruilt u bij ons in voor een kroostegel. Wij verzamelen de ingeleverde tegels en geven dat aantal door aan het NK Tegelwippen 2024 zodat de teller lekker oploopt. Gaat het om een geveltuin? Dan moet u de stenen tegel zelf bewaren. Die levert u in dit geval niet bij ons in omdat u bij een eventuele verhuizing de straat in oude staat moet terugbrengen.
Waar en wanneer ophalen?
Op woensdagmiddag 10 juli levert u tussen 12.00 en 16.00 uur het stenen exemplaar bij ons in. U krijgt er een kroostegel voor terug. Het terrein van de loods van gemeentewerken, Oudestad 98 in Oostburg richten we er samen met Natuur & Zo als ruillocatie voor in. Komt u met de auto? Dan kunt het terrein op rijden, de kroostegel inladen en de stenen tegel afgeven.
Natuur & Zo
Natuur en milieueducatiecentrum Natuur & Zo zorgt voor alle kroostegels. Eén tegel kost normaal € 10,00. U betaalt er nu niets voor. De medewerkers van Natuur & Zo laten die middag ook op een speelse manier zien wat de gevolgen zijn van hevige regelbuien in een stad of dorp waar veel bestrating ligt.
Volg ons