Vlag uithangen
U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie.
Valt de datum hieronder op een zondag of feestdag? Dan wordt een dag later gevlagd en gevierd. Dit geldt niet voor 4 en 5 mei. Er wordt dan wel op de zondag gevlagd. Als Koningsdag op zondag valt, wordt er op zaterdag gevlagd en gevierd.
- 31 januari: Verjaardag Prinses Beatrix.
- 27 april: Koningsdag, verjaardag Koning Willem-Alexander.
- 4 mei: Nationale Dodenherdenking.
- 5 mei: Nationale Bevrijdingsdag (dag van de Vrijheid).
- 17 mei: Verjaardag Koningin Máxima.
- Laatste zaterdag in juni: Veteranendag.
- 15 augustus: Officieel einde Tweede Wereldoorlog.
- 7 december: Verjaardag Prinses Catharina-Amalia.
- 15 december: Koninkrijksdag.
Wanneer kunt u de oranjewimpel uithangen? Op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prinses Catharina-Amalia.
Hoe hijst u de vlag op een goede manier? De vlag mag nooit de grond raken of het verkeer in de weg zitten. Ook niet als hij halfstok hangt. De stok waaraan de vlag moet hangen, moet dus lang genoeg zijn. Na zonsondergang moet u geen vlag meer hijsen en moet de vlag naar binnen. Dit geldt ook voor buitenlandse vlaggen. U mag de vlag niet tussen zonsondergang en zonsopgang hijsen of laten hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en als de vlag zo verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.
4 mei is de dag van de dodenherdenking. De vlag hangt dan halfstok. Op deze dag gaat de vlag uit vanaf zes uur ’s ochtends tot zonsondergang. U hijst de vlag geheel in top. Daarna laat u de vlag weer zakken tot deze halverwege de stok hangt. Als u de vlag rond zonsondergang helemaal wilt neerhalen, dan hijst u de vlag eerst weer helemaal in top en daarna haalt u de vlag helemaal neer. Is het geen 4 mei en wilt u graag een overledene (van het Koninklijk Huis of hoogwaardigheidsbekleder) gedenken? Dan vlagt u op dezelfde manier als op 4 mei.
Voor het halfstok hijsen van de vlag hijst u de vlag eerst vol. Daarna haalt u de vlag langzaam en statig neer. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag hijst u de vlag eerst langzaam en statig vol. Vervolgens haalt u de vlag op dezelfde wijze neer. De vlag mag de grond niet raken.
Als u meer dan één vlag wilt hijsen, heeft de Nederlandse vlag de ereplaats. Met het gezicht naar de vlag toe, is dat de linkerkant. Bij drie vlaggen hoort de Nederlandse vlag in het midden. Bij meer vlaggen van andere landen gebruikt u de (Franse) alfabetische volgorde.
Volg ons