PERSBERICHT - Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid

Vanaf 2025 heeft de gemeente de regierol over de aanpak van laaggeletterdheid. De gezinsaanpak richt zich specifiek op de laaggeletterde volwassenen in hun rol als ouder. Ouders spelen een erg belangrijke rol bij de taalontwikkeling van hun kinderen. Kinderen van ouders die moeite hebben met taal, lopen zelf een grotere kans taalproblemen te krijgen. De gezinsaanpak is erop gericht deze cyclus te doorbreken.

Doel

Een eerste doel is een goed verbonden en samenwerkend netwerk van professionals die met of rond het jonge gezin werken. Belangrijk daarbij is dat elke schakel in dit netwerk zich bewust wordt van de problematiek en van zijn/haar rol in de aanpak. 

De gezinsaanpak is er op gericht de cyclus te doorbreken door ouders: 

  • bewust te maken van hun rol bij de taalontwikkeling van hun kinderen, vooral wanneer kinderen nog heel jong zijn; 
  • handvatten te geven zodat ze de taalontwikkeling van hun kinderen beter kunnen stimuleren; 
  • uit te nodigen ook met hun eigen taalvaardigheid aan de slag te gaan.

Inspiratiebijeenkomst

Gemeente Sluis en Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen organiseren daarom een netwerkbijeenkomst voor iedereen die beroepshalve betrokken is bij het jonge gezin. Dinsdag 28 mei van 15:45 tot 18:30 in de Grote Kerk in Groede. Deelname is gratis, wel graag aanmelden via: https://biebzvl.op-shop.nl/206/bijeenkomst-gezinsaanpak-geletterdheid

Week van de Boekstart

In de week van 1 juni organiseren Gemeente Sluis en Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen ‘de Week van de Boekstart’. Ouders en hun kleintjes kunnen op verschillende locaties ontdekken hoe fijn het is om samen met boekjes en taal bezig te zijn. Op het programma: Kiekeboek voor baby’s, Workshop babygebaren, Voorstelling Lappie Lapstok, Muziek en plezier van 0 tot 4 en de Voorleestrom voor peuters en kleuters. De activiteiten worden georganiseerd in Aardenburg, Oostburg, IJzendijke, Breskens en Sluis op 1, 5 en 7 juni. Deelname aan de activiteiten is gratis. Voor informatie en aanmelden via biebzvl.op-shop.nl.

Enkele feiten cijfers (Stichting Lezen & Schrijven)

  • In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen!
  • Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Het heeft o.a. gevolgen voor je opleiding, baan, geldzaken en gezondheid.
  • Kinderen met een taalachterstand op jonge leeftijd houden daar last van tijdens hun schoolloopbaan. 
  • In de gemeente Sluis is ongeveer 13 % van de inwoners laaggeletterd.