Archeologie
In de bestemmingsplannen staat waar archeologische resten in de bodem kunnen zitten. Daar mag u niet zomaar graven. U heeft toestemming nodig van de gemeente. Meestal loopt dit via de omgevingsvergunning die u nodig heeft voor uw bouwplannen.
Regelen
Neem contact met ons op. De gemeente beslist op basis van het archeologiebeleid of verder onderzoek nodig is. Als verder onderzoek nodig is, laat u dit zelf doen door een professioneel archeologisch bedrijf.
Kosten
Als u archeologisch onderzoek moet laten doen, zijn de kosten voor u.
Heeft u bij toeval een waardevol object of fundering gevonden? Dan moet u dit direct melden bij de Minister. De gemeente Sluis vindt het belangrijk dat u dit ook bij de gemeente kunt melden.
Het is niet toegestaan om in het openbaar een metaaldetector of enig ander voorwerp bestemd voor het opsporen van metalen voorwerpen, te gebruiken (artikel 2.2 Besluit Erfgoedwet Archeologie). U mag deze ook niet voor onmiddellijk gebruik ter beschikking hebben. Hiervoor dient u bij de burgemeester ontheffing aan te vragen. De burgemeester kan de ontheffing weigeren in het belang van de bescherming van archeologische waarden, het belang van de bescherming van ander cultureel erfgoed, ter bescherming van de woon- of leefomgeving of in verband met de veiligheid van personen of goederen. Een ontheffing kan voor de duur van drie jaar worden verleend. Er zijn legeskosten verbonden voor het in behandeling nemen van een aanvraag om afgifte van een ontheffing. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met het Cluster APV/Vergunningen via tel. 140117.
Uitzondering strand
Het strand is uitgezonderd van dit verbod. Op het strand mag u dus detecteren. Dit geldt niet voor de duinen. In de duinen is het verboden om te detecteren. Mocht u op het strand een voorwerp detecteren dat mogelijk van historisch belang is, moet u dit wel aan ons melden. Dit doet u door middel van het invullen van het formulier ‘Vondstmeldingen’. Wij willen u erop wijzen op te passen bij het vinden van roestige voorwerpen. Dit zijn mogelijk niet-ontplofte explosieven of munitie. Stranden worden regelmatig opgespoten. Hierdoor kunnen oude voorwerpen uit de oorlog onder het zand raken. Mocht u twijfelen, adviseren wij u om het voorwerp te laten liggen, de vindplaats zo goed mogelijk (met inachtneming van de eigen veiligheid) te markeren, en de politie (en eventueel de strandwacht) direct van de vondst in kennis te stellen. Bel hiervoor met het algemene telefoonnummer (geen spoed): 0900-8844.
Meer weten?
Lees meer over het archeologiebeleid van de gemeente.
Volg ons