Lief & Leedstraatjes

In de week van 26 september tot en met 2 oktober is het de week tegen Eenzaamheid. Een week die extra aandacht vraagt voor mensen die veel alleen zijn, iets vervelend hebben meegemaakt, of gewoon even een luisterend oor willen. Daarom starten we met iets nieuws! Een pilot voor Lief en Leedstraatjes.

Logo Lief en Leed straatjes

Lief & Leedstraatjes

In Lief & Leedstraten kijken bewoners naar elkaar om. Bewoners besteden extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt, of een naaste heeft verloren. Zo dragen buren bij aan het bestrijden van eenzaamheid en houden ze elkaar in de gaten. Dat laatste gebeurt ook op vrolijke momenten, zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma. Zo ontstaan warme, zorgzame straten waar iedereen kan meedoen. 

Wat houdt het in?

Het belangrijkste kenmerk van het concept Lief & Leedstraat is eenvoud. Een of meer bewoners in een straat (vaak straatverbinders genoemd) beheren een Lief & Leedpotje. Dit potje wordt jaarlijks gevuld met 75 euro. Vanuit dit potje worden kleine individuele attenties betaald zoals een bloemetje, een reep chocola of een kaart voor een buur die ziek is of eenzaam, voor een nieuwe bewoner, voor een echtpaar dat 50 jaar getrouwd is, enzovoorts. Het Lief & Leedpotje werkt natuurlijk het best als het bekend is in de straat. De straatverbinders zorgen daarvoor.

Hoe gaan we te werk?

Als je jouw straat aanmeldt als Lief & Leedstraat, word je de straatverbinder van jouw straat. Als straatverbinder krijg je een Lief & Leedpotje.

Bekend maken

Vervolgens moet je het Lief & Leedpotje bekend maken in je straat. Ga bijvoorbeeld langs de deuren met de kaartjes uit het startpakket. Of vertel over het potje tijdens een straatactiviteit. 

Attentie

Hierna kan je echt aan de slag. Zie je dat iemand geslaagd is? Breng ze een doos chocola! Is er iemand ziek? Koop een bloem voor diegene! Vertel altijd dat je de attentie geeft namens de straat.  

Bonnetjes bewaren

Houd je uitgaven bij en bewaar bonnetjes. Zo behoud je het overzicht en weet je hoeveel geld er nog in je potje zit. Bewaar bonnetjes minimaal een jaar. Jaarlijks controleert de gemeente Sluis een aantal Lief & Leedpotjes.

Enthousiast geworden?

Dan ben jij wellicht de straatverbinder die we zoeken. Wil je meer informatie, of wil je jouw straat aanmelden, neem dan contact op met sociaal makelaar Hella Schikkinger, door te mailen naar lb@gemeentesluis.nl of te bellen naar 06-16861785.