Hulp bij laag inkomen en schulden
Heeft u een laag inkomen? En heeft u ergens hulp bij nodig? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen. Niet alleen met geld, maar ook met gratis advies, hulp en activiteiten.
Maak een afspraak
Aarzel niet en neem contact met ons op via 14 0117. We helpen u graag.
De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen. Deze collectieve zorgverzekering biedt verschillende voordelen.
De gemeente betaalt mee aan uw zorgverzekering en u kunt gebruikmaken van goede en betaalbare zorg. Hierbij kunt u denken aan vergoedingen voor onder andere brillen/lenzen, fysiotherapie, tandartskosten en de eigen bijdragen Wmo. U kunt deelnemen aan de Gemeentepolis als uw inkomen maximaal 120% is van de voor u geldende bijstandsnorm en als u niet te veel eigen vermogen heeft.
Inwoners uit de gemeente Sluis kunnen kiezen uit 3 aanvullende verzekeringen. Kijk voor meer informatie op de website www.gezondverzekerd.nl/sluis.
Wil je meer grip op je geld? Gebruik dan de online budgethulp van Startpunt Geldzaken. Via de website www.startpuntgeldzaken.nl/sluis/ kies je één van de geldplannen die bij jouw situatie past. De geldplannen zijn gratis en anoniem.
Door enkele gegevens in te vullen, ontstaat een persoonlijk actieplan. Zo weet je wat je moet doen en kun je besluiten om het zelf te doen, of om hulp te vragen aan anderen.
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt kinderen en jongeren voor wie een sportvereniging of cultuuractiviteit te duur is. Het fonds betaalt (een deel van) de contributie, het lesgeld en/of materiaalkosten rechtstreeks aan de sportvereniging of cultuuraanbieder. Hierdoor krijgt iedereen een kans om te profiteren van de kracht van sport en cultuur!
Een aanvraag bij het Jeugdfonds wordt gedaan door een intermediair. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker van de gemeente, school of een maatschappelijk werker. Voor volwassenen vanaf 19 jaar, kunt u gebruikmaken van het Volwassenfonds Sport & Cultuur.
Heeft u een beperkt inkomen, dan heeft u mogelijk recht op een bijdrage voor maatschappelijke participatie. Dit heet ook wel het sociaal en culturele activiteiten (SCA)-budget. Denk aan een bijdrage voor de krant, bibliotheek of internet.
Het SCA-budget valt onder het minimabeleid en kunt u aanvragen via onderstaand formulier.
Inwoners die voldoen aan de landelijke criteria van de Voedselbank, kunnen elke week een gratis voedselpakket ophalen bij één van de drie uitdeelpunten: Aardenburg, Breskens of Oostburg. Kijk voor meer info op de website van Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen: www.voedselbank-zeeuwsvlaanderen.nl.
De voedselbank valt onder het minimabeleid en kunt u aanvragen via onderstaand formulier.
Ondernemers met financiële problemen kunnen bij het Ondernemersloket terecht voor een aanvullende uitkering of voor een lening voor bedrijfskapitaal.
Ouders van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar kunnen (mogelijk) ondersteuning krijgen van Stichting Leergeld Zeeuws-Vlaanderen. Stichting Leergeld kan onder andere helpen met:
- een vergoeding voor school- en lesmiddelen;
- de aanschaf van onder andere een fiets, laptop of tablet;
- de betaling van zwemles en de verplichte ouderbijdrage;
- de contributie voor een sport- en/of cultuurvereniging.
U kunt hiervoor een aanvraag doen op de website van Stichting Leergeld Zeeuws-Vlaanderen.
Volg ons