Buitendijks wonen in de gemeente Sluis

Dijken beschermen een gebied tegen hoogwater. Maar er is een deel van de gemeente Sluis dat niet wordt beschermd door dijken. Dit noemen we een buitendijks gebied. 

Buiten de stranden, liggen in de gemeente Sluis de volgende gebieden buitendijks:

  • Port Scaldis
  • Havengebied Breskens
  • Veerhaven Breskens
  • Jachthaven Cadzand-Bad

Als u woont of werkt in een buitendijks gebied, bent u niet beschermd tegen het water van de Westerschelde en de Noordzee. Op dit moment kunt u bij extreme weersomstandigheden al te maken krijgen met hoogwater, water op de kades of mogelijk wateroverlast. Deze overlast geldt onder andere tijdens het stormseizoen, wanneer er meer kans is op hoogwater. Dit seizoen is van 1 oktober tot en met 15 april. Maar ook buiten dit seizoen bestaat de kans op overlast.

Eigen risico 

Buitendijks wonen, werken en bouwen is geheel op eigen risico. U bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van extra maatregelen om uw eigendommen te beschermen. De overheid en verzekeringsmaatschappijen vergoeden waterschade aan uw eigendommen niet. Overstromingen zijn namelijk natuurverschijnselen.

Wat doet de gemeente?

Daar waar dat nodig is waarschuwt de gemeente met borden voor een kans op overstroming bij hoogwater en dat parkeren op eigen risico is. 

Wat kunt u zelf doen?

Als bewoner of ondernemer van een buitendijks gebied bent u zelf verantwoordelijk om schade aan uw eigendommen te voorkomen. U kunt verschillende maatregelen nemen, zoals:

  • Het waterdicht maken van uw huis of bedrijf door zandzakken of schotten voor deuren te plaatsen. Met zandzakken kunt u bij hoogwater het water uit uw pand houden. Het is wel belangrijk dat u de zandzakken op een juiste manier gebruikt. Op youtube staat een instructiefilm (niet ondertiteld);
  • Auto of scooter parkeren op hoger gelegen gebied;
  • Belangrijke eigendommen verplaatsen naar een hogere verdieping als dat mogelijk is. Als dat niet kan, zet de spullen dan zo hoog mogelijk in of op kasten;
  • Afsluiten van de elektriciteit; 
  • Voorzorgsmaatregelen, zoals het waterdicht maken van kelder of souterrain en uw woning of bedrijfspand waterbestendig maken.

Hoe hoog komt het water in de buitendijkse gebieden?

Voor de meest actuele verwachting van de waterstanden in de Westerschelde kunt u kijken op de website van Rijkswaterstaat. Dit zijn verwachtingen op basis van modelberekeningen. Deze berekeningen kunnen afwijken van de werkelijkheid.