Week van Lezen en Schrijven

Van 7 tot en met 13 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. Wist je dat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Het vinden van een baan, grip hebben op geldzaken, zelfredzaam of sociaal actief zijn kan hierdoor lastiger zijn. In de gemeente Sluis hebben we verschillende activiteiten voor mensen die moeite hebben met of vragen hebben over taal.

Taalcafé voor anderstaligen

Heeft u een andere taal als achtergrond en wilt u oefenen om de Nederlandse taal beter te spreken? Elke vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur is er een Taalcafé in de Samenkamer in Aardenburg. In kleine groepjes wordt er samen met een vrijwilliger geoefend met taal en gepraat over allerlei onderwerpen. Deelname is gratis en er is een vrije inloop.

Conversatieles voor anderstaligen

Bij JOTA in Oostburg is er iedere donderdagmiddag van 13:00 tot 15:00 uur een conversatieles voor anderstaligen. Voor meer informatie kunt u binnenlopen bij JOTA , Raadhuisplein 4 in Oostburg of contact opnemen met JOTA Oostburg via tel: 0117-308154.

Cursus lezen en schrijven voor Nederlandstaligen

Heeft u de Nederlandse taal als eerste taal en wilt u beter leren lezen en schrijven? Iedere donderdagmiddag is er een cursus lezen en schrijven in Oostburg. Er wordt in de les met een docent en vrijwilligers geoefend met taal. Neem voor meer informatie contact op met gemeente Sluis via tel: 140117 of lb@gemeentesluis.nl.

Taalmaatje

Heeft u behoefte aan hulp bij taal, dan kan een taalmaatje u helpen. Een taalmaatje is een vrijwilliger die samen met u gaat werken aan het verbeteren van lezen, schrijven en spreken. Dit kan bijvoorbeeld wekelijks of eens in de twee weken zijn. U spreekt dan samen een geschikt tijdstip af bij u thuis of ergens anders, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Neem voor vragen over een taalmaatje contact op met de gemeente Sluis via tel: 140117 of lb@gemeentesluis.nl.

Alle activiteiten worden momenteel aangepast aangeboden volgens de coronamaatregelen.

Wilt u zelf graag mensen op weg helpen die moeite hebben met lezen en schrijven? Dan kunt u gratis de basistraining taalvrijwilliger volgen. In oktober vindt deze training plaats in de gemeente Sluis. Aanmelden hiervoor kan via www.biebzvl.nl. of neem voor meer informatie contact op met de gemeente Sluis tel: 140117 of lb@gemeentesluis.nl.

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u anderen helpen met lezen en schrijven? U kunt dan ook contact met ons opnemen via lb@gemeentesluis.nl of 140117.