Vrijdag 1 november 2019: klokgelui en wapperende vlaggen voor de herwonnen vrijheid 75 jaar geleden

Op 1 november 2019 is het exact 75 jaar geleden dat heel West Zeeuws-Vlaanderen is bevrijd: operatie Switchback. Het gevoel van bevrijding werd breed gedeeld maar er was ook de aanblik - waar je ook keek - van de onbeschrijfelijke verwoesting. Het ongekend aantal slachtoffers dat gevallen was tekende de strijd. De vele bombardementen en beschietingen hadden hun sporen van vernietiging achtergelaten. Dat gold ook voor de kerken die altijd midden in een kern staan als een vast en vertrouwd ankerpunt. Echter, er was geen kerktoren meer die nog overeind stond. En de klokken waren in beslag genomen om er wapens van te maken. Het onmachtige gevoel van destructie en het onmetelijke verdriet om de slachtoffers werd gezamenlijk beleefd en intens gevoeld. Hoe ontroerend mooi is het dan dat, 75 jaar later om 12.00 uur precies, tien minuten lang op ruim 26 verschillende locaties klokken luiden.

Vlaggen

De stichting Comité 4 mei roept iedereen op om op 1 november vanaf 12.00 uur uitbundig te vlaggen. Daar waar dit kan graag de Nederlandse vlag en uit eerbetoon ook de Canadese laten wapperen.

Vreugdestand molens

Wist u dat molens boodschappen kunnen doorgeven? Dit komt uit de tijd dat er nog geen telefoon of internet was. De molenaar kon door de wieken van de molen op een bepaalde manier vast te maken toch berichten doorgeven. Op deze eerste dag van november ‘spreken’ de molenwieken ook. Ze staan die dag in de zogeheten vreugdestand: als u voor de molen staat is de meest lage wiek links voor het midden vastgemaakt.