Verenigde Naties 75 jaar

De Verenigde Naties (VN) bestaan dit jaar 75 jaar. Een groot aantal gebouwen en objecten in Nederland is van maandag 19 tot zaterdag 24 oktober aanstaande VN blauw verlicht ter ere van het 75-jarig bestaan, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN).

Ook de gemeente Sluis vraagt aandacht voor het 75-jarig jubileum van de VN. De Kaaipoort in Aardenburg is deze week VN blauw verlicht en de VN-vlag wordt gehesen bij het gemeentehuis in Oostburg. Op zondag 25 oktober 2020 verzorgt onze stadsbeiaardier Piet Hamelink een gelegenheidsconcert op het carillon van het Belfort in Sluis.

De VN werd op 25 april 1945 door 51 landen opgericht in San Francisco, met als voornaamste doel de internationale vrede en veiligheid te handhaven: een Derde Wereldoorlog moest koste wat kost voorkomen worden. Inmiddels zijn 193 landen lid. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN. Al 75 jaar lang zet de VN zich hiervoor in en zal dit ook in de toekomst blijven doen.