Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei

4 en 5 mei maken we dit jaar thuis mee.
De gebruikelijke herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei in de gemeente Sluis vinden vanwege de coronamaatregelen niet plaats.
In een aantal kernen in onze gemeente vindt op 4 mei, op gepaste wijze en zonder publiek, een kranslegging of een bloemenhulde plaats om de vele slachtoffers uit de oorlog te herdenken.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt iedereen om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Op de nationale televisie wordt de plechtigheid op de Dam in Amsterdam live uitgezonden, met de taptoe, twee minuten stilte en de kranslegging.
Ook wordt de toespraak van Koning Willem-Alexander uitgezonden.
Iedereen kan vanuit huis meedoen door om 19.58 uur het Taptoe-signaal mee te spelen, om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen en daarna het Wilhelmus mee te zingen.

Viering Bevrijdingsdag op 5 mei

De viering van de bevrijding is eveneens anders dan normaal.
Festivals en activiteiten gaan niet door.
Op 5 mei hangt de vlag in Nederland van zonsopgang tot zonsondergang in top.
De gemeente Sluis organiseert samen met een aantal basisscholen een kleurwedstrijd met als thema ‘Geef jouw vrijheid kleur’.
De kinderen worden via school hierover geïnformeerd.
We staan dan wel thuis, maar toch allemaal samen, stil bij Dodenherdenking en de viering van 75 jaar vrijheid.