Switchback. De bevrijding van Aardenburg, Eede en Sint-Kruis. Oproep voor tentoonstellingsmateriaal

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het zuiden van Nederland werd bevrijd. Dat wordt op grote schaal herdacht.
Ook in de gemeente Sluis vinden vele herdenkingsactiviteiten plaats.
De musea nemen uiteraard ook deel aan de herdenking van 75 jaar bevrijding.
Het Bolwerk vertelt bijvoorbeeld het verhaal van de bevrijding van de hele streek, in het bijzonder de Operatie Switchback.
Andere musea en instellingen, zoals het gemeentearchief, Visserijmuseum, Groede Podium, de NH kerk Cadzand, het Belfort en d’Ouwe Kerke, richten zich op de bevrijding van één plaats, bijvoorbeeld Breskens, Groede, Cadzand, Sluis, Retranchement enzovoort.

Aardenburg, Eede en Sint-Kruis mogen in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken.
Daarom zijn een werkgroep, een tentoonstellingsontwerper en het Archeologisch Museum bezig met de voorbereidingen van een tentoonstelling over de bevrijding van Aardenburg, Eede en Sint-Kruis.
Het hoofdonderwerp is de bevrijding van de drie plaatsen, maar ook komt de voorgeschiedenis aan bod met de inundaties in de zomer van 1944, de geallieerde opmars vanaf juni 1944 en Operatie Switchback.
Behalve de strijd komen ook de slachtoffers, de verwoesting, de wederopbouw en de verwerking van de oorlog aan bod.

De tentoonstelling wordt gehouden van 18 mei t/m 10 november 2019 en zal vermoedelijk de laatste zijn vóór de verhuizing van het museum.
Voor de gelegenheid wordt de gehele bovenzaal uitgeruimd. Er is dus ruimte voor flink wat afbeeldingen, documenten, kaarten, voorwerpen, films enzovoort.

Heeft u bijzonder materiaal uit de tijd van de bevrijding en wilt u deze beschikbaar stellen voor de expositie, dan kan dat.
U kunt hiervoor contact opnemen met Leo Ducheine (leoduc@zeelandnet.nl), Wilfried Staelens (wilst@zeelandnet.nl), Ronald de Croock (dorpsraadeede@zeelandnet.nl) of Arco Willeboordse (awilleboordse@gemeentesluis.nl), 0117-457134).