Liveblog coronavirus

Tijdens de coronacrisis gelden landelijke en regionale maatregelen.
Meer informatie op het liveblog van Zeeland Veilig. Bekijk ook de antwoorden op veelgestelde vragen.

Tot 28 april geldt: blijf zoveel mogelijk thuis! Geniet van de zon in je eigen tuin of balkon.  

Mit Informationen auf Deutsch / With Information in English

----------

LIVEBLOG

Vrijdag 3 april
 

Sinds gisteren zijn in Zeeland 21 mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit de gemeenten Borsele, Goes (2), Hulst (3), Kapelle (2), Sluis, Terneuzen (3), Tholen (4), Veere (2) en Vlissingen (3). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 245.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

----------

Vrijdag 3 april
 

GGD Zeeland communiceert vanaf 4 april 2020 niet meer dagelijks over de positieve besmettingen met Covid-19 en inwoners die zijn overleden aan de ziekte. De reden daarvoor is dat dit cijfer sinds enige tijd geen reëel beeld meer geeft van het aantal besmettingen. Dat komt doordat het testbeleid van het RIVM is veranderd.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

----------

Donderdag 2 april
 

Sinds gisteren zijn in Zeeland dertig mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit de gemeenten Goes, Hulst, Kapelle (2), Middelburg (4), Noord-Beveland, Sluis, Terneuzen (5), Tholen (16) en Veere (2). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 224.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

----------

Dinsdag 31 maart
 

Sinds gisteren zijn in Zeeland vijftien mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit Burgh-Haamstede, Goes (2), Middelburg (2), Sas van Gent, Sint-Annaland (2), Sluis, Terneuzen, Tholen (2), Vlissingen, Zierikzee (2). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 177.

Meer informatie kunt u lezen in het persberichtt van de GGD.

----------
 
Maandag 30 maart
 

Sinds gisteren zijn in Zeeland tien mensen positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft inwoners uit Goes, IJzendijke, Kloetinge, Middelburg, Nieuw- en St. Joosland, Sas van Gent, ‘s-Heer Hendrikskinderen, St. Annaland, Terneuzen en Westdorpe. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 162.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

 
----------
 
Maandag 30 maart
 

Vanaf maandag 30 maart geldt er een verbod op toeristisch of recreatief nachtverblijf in heel Zeeland, zowel voor toeristen als Zeeuwen. Dit geldt voor recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, hotels, kamperen bij de boer, kamerverhuur, (Air)B&B’s, pensions, jachthavens, vakantiehuizen, tweede huizen, strandslaaphuisjes en camperplaatsen. Ook geldt er een verbod op het opbouwen van slaap- en strandhuisjes. Dat is bepaald in een Zeeuwse noodverordening die op 27 maart werd vastgesteld.

Deze maatregelen zijn genomen om te zorgen dat het aantal mensen dat komende periode (Pasen/meivakantie) in Zeeland verblijft, wordt beperkt. Want op dit moment staat de hele zorgketen in Zeeland onder grote druk door het coronavirus. Dit betreft niet alleen de ziekenhuizen en de intensive-care-afdelingen, maar zeker ook de huisartsen en het ambulancevervoer. Een toestroom van een groot aantal bezoekers betekent dat deze druk onverantwoord groot wordt. Dat is onwenselijk. De maatregelen gelden tot nader order.

Uitzonderingen
 

Voor een aantal situaties geldt een uitzondering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan seizoenarbeiders of  tijdelijke bewoning (door persoonlijke omstandigheden) anders dan voor toeristisch of recreatief verblijf.  Er wordt ook gecontroleerd op dit verbod.

Impact
 

De maatregelen grijpen zwaar in voor de toeristische sector en alle betrokken ondernemers. Voorzitter Veiligheidsregio Jan Lonink: “We begrijpen dat deze maatregelen in Zeeland pijn doen, echter economische schade is te herstellen, gezondheidsschade is onherstelbaar. In een normale situatie zijn alle toeristen van harte welkom, deze situatie vraagt echter om een andere benadering. We vragen zowel toeristen als inwoners van Zeeland hiervoor begrip te tonen en elkaar met vriendelijkheid te blijven behandelen.”

Vragen?
 

Kijk op www.zeelandveilig.nl/veelgestelde-vragen of u het antwoord op uw vraag terugvindt. Staat het antwoord er niet bij, bel met uw gemeente of stuur een mail aan zeelandveilig@vrzeeland.nl.

----------

Vrijdag 27 maart
 
Aangescherpte maatregelen toerisme Zeeland
 

Vrijdagmiddag 27 maart is door het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zeeland de nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze heeft gevolgen voor de toeristische sector. Op de website www.zeelandveilig.nl/coronavirus treft u een overzicht van vragen en antwoorden aan. Ook het 'aanwijzingsbesluit Boa's voorzitter VRZ' kunt u hier raadplegen.

Heeft u een vraag met betrekking tot het verbod op recreatief nachtverblijf, waarvan het antwoord niet in het overzicht van vragen en antwoorden staat? Dan kunt u op zaterdag 28 maart contact opnemen met het tijdelijk toeristisch loket van de samenwerkende Zeeuwse gemeenten via het telefoonnummer: 14 0115 (vanuit het buitenland: +31 115 455000). Het telefoonnummer is uitsluitend op zaterdag bereikbaar van 10.00 tot 14.00 uur. U kunt ook mailen aan: zeelandveilig@vrzeeland.nl. Vanaf maandag 30 maart kunt u contact opnemen met uw eigen gemeente.

Persbericht Veiligheidsregio Zeeland - aangescherpte maatregelen naar aanleiding van het Corona-virus

Link aanwijzingsbesluit op officiëlebekendmakingen.nl: https://www.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-86700.html
Link noodverordeing op officiëlebekendmakingen.nl: https://www.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-86711.html

----------

Donderdag 26 maart
 
Open brief Zeeuws-Vlaamse burgemeesters aan Vlaamse burgemeesters in verband met de aanpak van de coronacrisis
 

Namens de burgemeesters van de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis is deze middag een open brief gestuurd aan de burgemeesters van de Belgische buurgemeenten. Dit in verband met de aanpak van de coronacrisis. Met deze brief willen de Zeeuws-Vlaamse burgemeesters begrip overbrengen voor de maatregelen die in België zijn genomen. Er wordt ingaan op de bijzondere situatie in ons Vlaams/Zeeuws-Vlaamse grensgebied. Benadrukt wordt het belang om vooral grensoverschrijdend in contact te blijven.

----------

Woensdag 25 maart
 
Meer informatie over reizen via Belgisch grondgebied
 

In verband met de coronacrisis is het momenteel niet mogelijk om via België van punt A naar B te reizen in Nederland, ook niet voor woon-werkverkeer. Naar aanleiding daarvan zijn er de afgelopen dagen vragen binnengekomen. In dit bericht geven we helderheid over de huidige maatregelen.

Momenteel is het verboden om via Belgisch grondgebied een verplaatsing te maken vanuit Nederland naar een Nederlandse bestemming. Dat maakt de situatie in het Zeeuwse grensgebied extra uitzonderlijk. Soms is de route via Belgisch grond gebied een stuk korter dan via Nederland.

Voor personen in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet is, wordt een uitzondering gemaakt. Voor diegenen blijft het mogelijk om via België naar een Nederlandse bestemming te reizen. Uw werkgever kan een vignet aanvragen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer lezen over deze maatregelen: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/22/grensarbeiders-in-vitale-sectoren-en-met-cruciaal-beroep-kunnen-sneller-de-grens-over-met-vignet

Vanuit de Nederlandse Rijksoverheid wordt geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te mijden en indien mogelijk thuis te werken. We snappen dat de strenge maatregelen rondom het coronavirus, zeker in het grensgebied, soms kunnen leiden tot vervelende situaties. Daarom hebben we nauw contact met Nederlandse en Belgische autoriteiten en houden we de actualiteiten in de gaten.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht een specifieke vraag over reismogelijkheden in het grensgebied? Neem dan contact op met uw gemeente. Wilt u meer informatie over de aanpak van het coronavirus in Zeeland? Raadpleeg dan de website van Zeelandveilig: www.zeelandveilig.nl/coronavirus

----------

Woensdag 25 maart
 

In Zeeland zijn vijftien nieuwe patiënten positief getest op het coronavirus (COVID-19). Het betreft personen uit Breskens, Brouwershaven, Clinge, Ellewoutsdijk, Goes (2), ’sHeer Arendskerke, Hoek, Middelburg (2), Terneuzen (2), Westdorpe en Zierikzee (2). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

-----

Dinsdag 24 maart
 

Burgemeester Marga Vermue heeft voor inwoners van de gemeente Sluis een videoboodschap opgenomen. Juist in deze bijzondere en aangrijpende tijd wil zij graag iedereen, van jong tot oud, een hart onder de riem steken en bedanken.

----------

Dinsdag 24 maart
 
Aangescherpte maatregelen aanpak coronavirus
 

Het kabinet heeft de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus op 23 maart aangescherpt. Een overzicht van de maatregelen vind je op de website van de Rijksoverheid.  

----------

Maandag 23 maart
 
Tijdelijk geen huis-aan-huis inzameling van oud papier en karton in de gemeente Sluis
 

Met ingang van 23 maart tot in ieder geval 6 april 2020 vindt in de gemeente Sluis geen inzameling van oud papier en karton (OPK) plaats.
In verband met het coronavirus hebben de verenigingen en inzamelbedrijf Renewi dit onlangs besloten in het belang van de gezondheid van de vrijwilligers en de medewerkers van Renewi.  

Dit houdt in dat in ieder geval de onderstaande inzamelingen van het oud papier en karton niet doorgaan:

 • Dinsdag 24 maart 2020 (avond): Schoondijke
 • Vrijdag 27 maart 2020 (avond): Aardenburg, Heille en Sint Kruis
 • Zaterdag 4 april 2020: Sluis, Sint Anna ter Muiden, Oostburg en Waterlandkerkje

Indien de ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus daartoe aanleiding geven, wordt deze periode verlengd.
Hierover worden de inwoners van de gemeente Sluis geïnformeerd.
De inwoners van de betreffende kernen wordt verzocht het oud papier en karton te bewaren en bij de eerstvolgende inzameling mee te geven. 

----------

Vrijdag 20 maart
 
Update maatregelen KCC in verband met coronavirus
 

Aanvullend op eerdere berichtgeving, nemen  wij vanaf maandag 23 maart extra maatregelen in het Klanten Contact Center (KCC) om u en onze medewerkers nog beter tegen het coronavirus te beschermen:

 • Er zijn aangepaste openingstijden: het KCC is van 8.30 tot 12.00 uur geopend. 's Middags is het KCC gesloten.
 • Aan de deur wordt geïnformeerd naar de reden van uw bezoek. Alleen dringende aanvragen worden in behandeling genomen.
 • In het KCC zijn we maximaal twee klanten tegelijk van dienst.
 • Er zijn spatschermen op de balies geplaatst.

Verder gelden nog steeds de volgende maatregelen:

 • We vragen u om niet naar het gemeentehuis te komen als dat niet noodzakelijk is. Als u uw bezoek niet noodzakelijk acht, vragen we u om deze uit te stellen en op een later moment terug te komen.
 • Heeft u zelf verkoudheidsklachten, koorts (meer dan 38 graden Celsius) en moet u hoesten of bent  benauwd? Kom dan niet langs, verplaats uw afspraak.
 • Houd tijdens het bezoek aan de balie 1,5 meter afstand tot elkaar.  

Tip! Veel zaken kunt u online regelen op onze website.

----------

Vrijdag 20 maart
 
Grensverschillen – alleen reizen naar België bij noodzaak en met verklaring
 

“Respecteer de verschillen in maatregelen en hou je eraan!”

Er zitten verschillen in aanpak van de coronacrisis tussen België en Nederland. Door die verschillen ontstaat er onduidelijkheid en verwarring tussen onze inwoners die in de buurt van de grens met België wonen. Om wat duidelijkheid te geven hebben we een aantal vragen hierover in de 'veelgestelde vragen' op ons portaal www.zeelandveilig.nl/coronavirus.

Waar het in het algemeen op neerkomt is dat Belgen alleen nog naar buiten mogen komen voor volgende zaken:

 • Gaan werken (als dat echt niet thuis kan)
 • Een verplaatsing in het kader van je werk
 • Naar de winkel gaan
 • Naar de bankautomaat gaan
 • Naar de dokter gaan
 • Hulp bieden aan kwetsbare personen

Nederlanders die de grens over willen, moeten een verklaring hebben van werkgever of andere instantie zoals het ziekenhuis. Kijk in de 'veelgestelde vragen' voor meer informatie.

Respecteer de verschillen
 

Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink benadrukt dat het van belang is dat we de verschillen in aanpak tussen Nederland en België respecteren: “We zijn er aan gewend dat er geen grenscontroles meer zijn, maar nu ervaren we wel weer ineens die belemmeringen. Ik begrijp dat dat lastig en soms ook verwarrend is. Besef daarbij dat er altijd meer manieren zijn om iets aan te pakken. Wij moeten samen de crisis bestrijden maar vragen van iedereen begrip en respect voor het verschil in regels. Iedereen doet zijn best om deze crisis op een zo goed mogelijke manier het hoofd te bieden.”

www.zeelandveilig.nl/meldingen/zeeuwse-maatregelen-coronavirus

----------

Vrijdag 20 maart
 

Er zijn momenteel veel vragen over de situatie in de grensstreek. Dit naar aanleiding van de aangepaste coronamaatregelen in België. Mensen vragen zich af of ze vanuit Nederland nog de grens over kunnen naar België, om bijvoorbeeld familie te bezoeken of om naar hun werk te gaan. We begrijpen dat de verschillende regels in beide landen voor verwarring zorgen. Deze vragen zijn momenteel voorgelegd aan de VeiligheidsRegio Zeeland en de Rijksoverheid en er vindt afstemming met de Belgische overheid plaats.

Tussen Nederland en België gelden verschillende maatregelen. Van beide landen dienen de regels gerespecteerd te worden.

Zodra er duidelijkheid over is, communiceren we daarover.

----------

Donderdag 19 maart
 

Het ziekenhuis van Knokke AZ Zeno reageert op eerdere berichten in de media over Nederlanders die niet welkom zijn in dit ziekenhuis. AZ Zeno: “Als ziekenhuis hebben we de belangrijke opdracht om iedereen, ook West Zeeuws-Vlamingen, de best mogelijke zorg te geven.”

Burgemeester Marga Vermue: “Als grensgemeente maken inwoners uit onze gemeente gebruik van ZorgSaam Ziekenhuis, maar ook van onder andere AZ Zeno in Knokke. Naar aanleiding van eerdere berichten in de media uitten inwoners hun ongerustheid. Ik heb inmiddels contact gehad met de directeur van AZ Zeno en hij bevestigde dat alle patiënten, waar dan ook vandaan, welkom blijven. Dat is voor onze inwoners een geruststellende gedachte. Net als de gedachte dat uiteraard ook ziekenhuis ZorgSaam goed is voorbereid.”

Verder blijft natuurlijk gelden: ga vooral niet uit eigen beweging naar een ziekenhuis of huisarts! Bel bij medische klachten je huisarts, hij of zij bepaalt in overleg wat er moet gebeuren. Ziekenhuizen stellen, zoals iedereen, alles in het werk om het coronavirus te bestrijden. Dagelijks worden maatregelen, ook voor bezoekers, aangepast om het virus aan te pakken. Kijk op https://www.zorgsaam.org/ en http://www.azzeno.be/ voor meer informatie.

----------

Woensdag 18 maart
 

De GGD maakte zojuist bekend dat een derde inwoner uit de gemeente Sluis besmet is geraakt met het coronavirus (COVID-19). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld.

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

----------

Dinsdag 17 maart
 
Aangepaste dienstverlening in verband met coronavirus
 

De uitbraak van het nieuwe coronavirus raakt ons allemaal. De maatregelen zijn niet leuk, maar wel noodzakelijk om verspreiding van het virus te voorkomen. We vragen iedereen met klem om zich te houden aan de maatregelen. We moeten met z’n allen proberen te voorkomen dat we besmet raken of dat we anderen besmetten. Laten we vooral proberen persoonlijk contact te minimaliseren, maar daarnaast ook voor elkaar te zorgen.

De gemeente Sluis treft maatregelen rondom het coronavirus. We volgen hierbij de landelijke richtlijnen die het kabinet heeft vastgesteld. Om de continuïteit van onze dienstverlening en de gezondheid van onze collega’s te waarborgen, werkt een groot aantal van onze medewerkers thuis. Voor degene waarbij het werk het niet toelaat om thuis te werken, wordt er gewerkt in ploegen, met een minimale bezetting. We helpen u graag en we zijn bereikbaar, maar het kan iets langer duren voordat u ons kunt spreken of een reactie krijgt.

----------

Maandag 16 maart
 

Noodverordening vastgesteld door de Veiligheidsregio Zeeland.

----------

Zondag 15 maart 
 
Bericht Veiligheidsregio Zeeland over nieuwe landelijke maatregelen Corona (COVID-19)
 

Reactie voorzitter Veiligheidsregio Zeeland (Jan Lonink):

Wij steunen de nieuwe maatregelen die zojuist landelijk zijn afgekondigd. Want dit is hard nodig. We moeten voorkomen dat het virus zich snel verder verspreidt. Daarom moeten we persoonlijke contacten minimaliseren. Dat is de enige manier om de pandemie zo kort mogelijk te laten duren. Daar past bij dat nu scholen, horeca en sportclubs dichtgaan. Voor ons grensgebied voorkomen we met deze maatregelen nu ook de verschillen met België.

Help elkaar
 

De maatregelen zullen voor iedereen in Zeeland persoonlijk merkbaar zijn. Hoewel we deze in goede banen proberen te leiden, betekent dit een maximale inspanning om samen deze nieuwe stap te zetten in de beheersing van deze crisis. Volg deze maatregelen van de overheid op. Help elkaar en zeker de kwetsbaren in deze crisisperiode.

Ingrijpend voor Zeeland
 

Wij begrijpen natuurlijk dat dit ontzettend zwaar ingrijpt op de Zeeuwse samenleving en de Zeeuwse economie. Het is ingrijpend voor iedereen. En in het bijzonder voor de horeca en onze grote toeristische sector. Wij voelen mee met iedereen die hierdoor gedupeerd wordt. We gaan in overleg met partners en brancheorganisaties om de gevolgen van deze nieuwe maatregelen in kaart te brengen.

Over de uitwerking van de maatregelen voor Zeeland informeren we u zo spoedig mogelijk.

----------

Zondag 15 maart
 
Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport
 

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.
Hulp voor ondernemers
 

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

----------

Zondag 15 maart
 

Op zondag 15 maart zijn de parkeerterreinen gesloten in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens om een grote hoeveelheid mensen te minimaliseren. Daarnaast heeft de Middenstands Vereniging Sluis besloten dat bedrijven in Sluis vandaag gesloten zijn.

----------

Zaterdag 14 maart
 

Vandaag is een noodverordening door de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Er mogen geen evenementen of andere activiteiten meer plaatvinden in Zeeland waar meer dan 100 mensen aanwezig zijn. Door deze noodverordening kunnen we nu handhavend optreden. Ook zijn alle parkeerterreinen (zowel gemeentelijk als particulier) in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens zondag 15 maart gesloten om een grote hoeveelheid mensen te minimaliseren.

Burgemeester Marga Vermue: “Als overheid, werkgever, horeca, winkelier, inwoner en bezoeker hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. We doen een dringend beroep op ieders gezond verstand om hierin verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor jezelf en je werknemers maar ook voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Sluis.”

Lees het bericht op de website van Zeeland Veilig.

----------

Zaterdag 14 maart
 

We krijgen als gemeente verschillende signalen dat men zich op dit moment niet overal houdt aan de maatregelen die zijn opgesteld vanuit het Rijk en het RIVM. Als overheid, werkgever, horeca, winkelier, inwoner en bezoeker hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreid.

Bijeenkomsten met meer dan 100 personen moeten in heel Nederland afgelast worden. Ook andere publieke gebouwen, zoals horecagelegenheden, winkels en kerken waar ruimte is voor meer dan 100 bezoekers vallen hier onder. Stel als winkel of als horeca dan ook een maximum aantal bezoekers in van honderd. Zet tafels en stoelen verder uit elkaar en zorg voor extra hygiëne. We doen een dringend beroep op ieders gezond verstand hierin verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor jezelf en je werknemers maar ook voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Sluis.

De laatste informatie met betrekking tot het coronavirus kunt u vinden op www.rivm.nl of bel met het publieksinformatienummer 0800 - 13 51.

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Nederland. Wat kun je doen?

----------

Zaterdag 14 maart
 

Vandaag is bekend gemaakt dat een inwoner uit Oostburg besmet is met het coronavirus (COVID-19).

Burgemeester Marga Vermue: “De GGD Zeeland heeft me hierover geïnformeerd. Dit is in de eerste plaats natuurlijk heel vervelend voor de betreffende persoon. We wensen de inwoner veel sterkte en een spoedig herstel toe.

Ik heb het volste vertrouwen in de aanpak van de verschillende betrokken partijen. De gemeente heeft nauw contact met de GGD en de Veiligheidsregio. GGD Zeeland voert het contactonderzoek uit. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ons te houden aan de landelijke maatregelen: blijf thuis bij neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts en mijd grote groepen.”

Meer informatie kunt u lezen in het persbericht van de GGD.

Wat kan je zelf doen?
 

Het is belangrijk te letten op goede hand- en hoesthygiëne, zo voorkom je allerlei ziektes. Dit doe je zo:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen;
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.
Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen?
 

Neem voor vragen over je gezondheid contact op met je eigen huisarts of bel met algemene vragen 0800 1351 of kijk op https://www.rivm.nl/.

----------

Vrijdag 13 maart 2020
 

Vandaag is bekend geworden dat een man uit Aardenburg besmet is met het coronavirus (COVID-19).

Burgemeester Marga Vermue: “Ik ben hierover vanmorgen geïnformeerd door GGD Zeeland en het betreft een man uit Aardenburg. Dit is in de eerste plaats natuurlijk heel vervelend voor de betreffende persoon en zijn naasten. Ik heb hem telefonisch gesproken en hij maakt het naar omstandigheden gelukkig goed. We wensen hem veel sterkte en een spoedig herstel toe.

Ik heb het volste vertrouwen in de aanpak van de verschillende betrokken partijen. De gemeente heeft nauw contact met de GGD en de Veiligheidsregio. Op dit moment wordt het contactonderzoek uitgevoerd door GGD Zeeland. Het is goed om te zien hoe onze inwoners, verenigingen en organisaties samen de rust bewaren en de richtlijnen van het RIVM opvolgen.”

De man was al opgenomen in het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen. Naast de aandoening waarvoor hij behandeld wordt blijkt hij na een positieve test het coronavirus te hebben. Sinds de opname ligt hij in isolatieverpleging. Het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen blijft gewoon open en afspraken komen niet te vervallen. Wel zijn de maatregelen aangescherpt, meer informatie is te vinden op www.zorgsaam.org.

Wat kan je zelf doen?
 

Het is belangrijk te letten op goede hand- en hoesthygiëne, zo voorkom je allerlei ziektes. Dit doe je zo:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen;
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.
Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen?
 

Neem voor vragen over je gezondheid contact op met je eigen huisarts of bel met algemene vragen 0800 1351.

----------

Vrijdag 13 maart 2020
 

PERSBERICHT - Laatste nieuws coronavirus (COVID-19) Zeeland

----------

Overige informatie over het coronavirus kunt u lezen in het nieuwsdossier.