Concert 60 jaar Belfort en carillon wederopgebouwd

Op 29 oktober 2020 is het precies 60 jaar geleden dat het carillon in het wederopgebouwde Belfort in Sluis weer in gebruik werd genomen.

Het Belfort werd op 11 oktober 1944 door oorlogsgeweld verwoest. Het duurde daarna geruime tijd voordat er overeenstemming was over een herbouwplan en er voldoende middelen en mensen waren om het plan uit te voeren. Pas 16 jaar na de verwoesting, van 9-11 september 1960, kon het monumentale gebouw officieel weer worden heropend. Een maand later volgde de inwijding van het carillon. Op 29 oktober as. om 15.30 uur wordt deze historische gebeurtenis gevierd door een speciaal gelegenheidsconcert van onze stadsbeiaardier Piet Hamelink.

Het concert heeft drie thema’s. Bij het eerste thema komen de drie beiaardiers van Sluis klinkend aan bod. De eerste beiaardier Ephrem Delmotte, met onder andere “het Lied van Sluis”, daarna zijn opvolger Richard de Clerck met muziek uit zijn afscheidsconcert en vervolgens Piet Hamelink met een compositie gebaseerd op de korte melodie die eeuwenlang in Sluis heeft geklonken voorafgaand aan de uurslag van de klok. Daarna wordt  werk uit de beginjaren van het carillon ten gehore gebracht: de periode van “the sixties”, met Elvis Presley en The Beatles. Het concert sluit af met een nostalgisch thema: bekende songs uit de jaren 1960 en daarna het Nederlandse lied: van Wim Sonneveld tot en met “Hier aan de kust” van BLØF.