Uitreiking Koninklijke onderscheidingen 2018

Uitreiking Koninklijke onderscheiding - de heer J.J. Duininck
 

Burgemeester Marga Vermue reikte op 1 augustus 2018, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, een Koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan de heer J.J. (Johan) Duininck ter gelegenheid van zijn jarenlange maatschappelijke verdienstelijkheden voor de gemeenschap in Zuidzande en S.V. Oostburg tijdens de feestelijkheden ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het dorpsfeest in Zuidzande.

Van omstreeks 2000 is de heer Duininck lid en vanaf 2008 tot heden voorzitter van Stichting de Zevendraaiers in Zuidzande.
De werkzaamheden hiervoor omvatten het aanvragen van diverse vergunningen bij de gemeente Sluis, het leggen van contacten met dienstverlenende instanties (brandweer, politie, Rode Kruis), het werven en aansturen van vrijwilligers en verkeersregelaars, het leiden van en uitschrijven van vergaderingen van de Zevendraaiers, het opmaken en beheren van de begroting, het aansturen van voorbereidende maatregelen voor het dorpsfeest (afzetten van wegen en straten), het opzetten van de feesttenten en het maken van bestellingen (drank, tafels, stoelen) en alle voorkomende ad hoc zaken die inherent zijn aan de activiteiten.

Sinds 2003 tot heden zet de heer Duininck zich in als voorzitter, secretaris en drijvende kracht van Oranjecomité Zuidzande. Vele uren van voorbereiding en zorg worden gerealiseerd voor de organisatie van Koningsdag.

Van 1999 tot 2012 was de heer Duininck jeugdtrainer/-begeleider en begeleider senioren van het elftal van S.V. Oostburg.
Daarnaast was hij trainer en begeleider bij wedstrijden van de F-jes t/m A1.
Van omstreeks 2012 tot heden is hij verenigingsscheidsrechter en leider van SVO 2 op zondag.

Het gemeentebestuur van Sluis feliciteert de heer Duininck met zijn welverdiende Koninklijke onderscheiding.

Uitreiking Koninklijke onderscheiding - mevrouw M.L.E. Bleijenbergh-Sijnesael en mevrouw C.C.M. Puijenbroek-Pielaet
 

Burgemeester Marga Vermue reikte op woensdag 9 mei 2018, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander twee Koninklijke onderscheidingen (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan mevrouw M.L.E. Bleijenbergh - Sijnesael en mevrouw C.M.M. Puijenbroek - Pielaet tijdens het 40-jarig bestaan van Nationale Vereniging de Zonnebloem Zuidwest Zeeuws-Vlaanderen, afdeling Hoofdplaat waarvoor de twee decorandi zich reeds 40 jaar inzetten.

Mevrouw M.L.E. (Mia) Bleijenbergh - Sijnesael en mevrouw C.M.M. (Cecil) Puijenbroek – Pielaet werden op 10 mei 1978 officieel ingeschreven als vrijwilliger van "Nationale vereniging de Zonnebloem", afdeling Hoofdplaat, met de buurtschappen Nummer Eén en Slijkplaat.
Sinds 1 januari 2017 maakt de werkgroep deel uit van Zonnebloem Zuidwest Zeeuws-Vlaanderen waarvoor zij tot 2017 diverse bestuursfuncties hebben vervuld.
Gedurende de periode 1978 tot opheffing in 2015 waren beide dames medeorganisator van de jaarlijkse boottocht.
In de keuken van de boot hadden zij een leidinggevende functie.
Een maandenlange voorbereiding van vergaderen, gasten uitnodigen en vrijwilligers verzamelen ging hier aan vooraf om de 180 gasten van koffie, thee, versnaperingen, middagmaal en drankjes te voorzien.
Sinds jaar en dag zetten beide dames zich in voor het bezoekwerk, organisatie van allerlei activiteiten rondom Pasen, Kerst, High Tea, erwtensoepmiddag, de jaarlijkse zieken- en ontmoetingsdag en een gezamenlijke feestmiddag voor de leden van de Zonnebloem, afdeling Hoofdplaat en de Seniorensoos Hoofdplaat.
Ook vertegenwoordigen zij het standje van de Zonnebloem tijdens de kerstmarkt en eenmaal in de vijf jaar tijdens het grote dorpsfeest met rommelmarkt/braderie in Hoofdplaat.

Beide dames waren ruim 40 jaar actieve vrijwilligers voor de R.K. Sint Eligius-Parochiekerk in Hoofdplaat waarvan zij deel uitmaakten van de wekelijkse schoonmaakploeg van de kerk en het bijgebouw.
Als lid van het R.K. dameskoor St. Cecilia zongen zij tijdens de kerkdiensten op zaterdagavond, Pasen, Kerstmis en bij uitvaarten en huwelijken.
Lid zijn van een koor is niet zomaar vrijwilligerswerk.
Er wordt tijdens een uitvaart of huwelijk op je gerekend.
Gedurende de periode dat mevrouw Puijenbroek haar kinderen op school zaten was zij schoonhoudster van de vm. basisschool in Hoofdplaat.

Van 1999 tot 2016 was mevrouw Bleijenbergh - Sijnesael een actief vrijwilliger van Toneelvereniging 'Tekst Kwijt' in Hoofdplaat, opgericht in 1985; dit als toneelspeelster, lid van de leescommissie, uitzoeken en verzorging van de kleding voor de spelers en schoonmaakster van het dorpshuis na een toneelvoorstelling.
Mevrouw Bleijenbergh - Sijnesael staat bekend als een geboren zorgzaam type, zowel voor haar familie als voor de gasten van de Zonnebloem.

Kortom, mevrouw Bleijenbergh en mevrouw Puijenbroek zetten zich reeds 40 jaar met hart en ziel belangeloos in voor de dorpssamenleving van Hoofdplaat.
Deze mensen, die nooit op de voorgrond treden maar wel overal staan waar men hulp kan gebruiken, zijn van onschatbare waarde in onze maatschappij.

Gefeliciteerd met deze welverdiende Koninklijke onderscheiding.

Uitreiking Koninklijke onderscheiding - de heer W.A.M. Weemaes
 

Burgemeester Marga Vermue reikte op 19 januari tijdens de jaarlijkse bindingsavond van de blusgroepen in de gemeente Sluis, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een Koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan de heer W.A.M. (William) Weemaes ter gelegenheid van zijn afscheid als lid van de vrijwillige brandweer Veiligheidsregio Zeeland, post Aardenburg.

De heer W.A.M. Weemaes was tot 1 oktober 2017 via G4S Fire & Safety werkzaam als beroepsbrandweer bij Brandweer DOW in Terneuzen.
Thans werkzaam als chauffeur op een hogedruk vrachtwagen bij De Bree Solutions N.V. in de gemeente Maldegem.
Op 1 januari 1997 is de heer W.A.M. Weemaes in dienst getreden bij de vrijwillige brandweer van de gemeente Hulst.
Na zijn verhuizing van Hulst naar Aardenburg in 2003 heeft hij zich tot 31 juli 2017 verdienstelijk gemaakt voor de vrijwillige brandweer van de gemeente Sluis, post Aardenburg; sinds 2013 Veiligheidsregio Zeeland.
Zijn laatste functie bij de vrijwillige brandweer, post Aardenburg was Manschap B, Chauffeur en Verkenner Gevaarlijke stoffen.

De burgemeester bedankte de heer Weemaes en alle andere brandweervrijwilligers voor hun jarenlange verdienstelijkheden.