Home Producten en Diensten

Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in hun burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of scheiding. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap

Zoekt u een uittreksel waarin staat dat u in de gemeente staat ingeschreven? Dat is geen uittreksel uit de burgerlijke stand, maar een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Kijk bij BRP, uittreksel hoe u dat aanvraagt.

2017 € 12,90.

Contact

Let op: vraag het uittreksel aan in de gemeente waar de gebeurtenis die u schriftelijk wilt bewijzen, heeft plaatsgevonden.

Let op: voor het aanvragen van een uittreksel hebt u een persoonlijke reden en een geldig legitimatiebewijs nodig.

Het aanvragen van een afschrift of uittreksel van de Burgerlijke Stand doet u:

Online:

via dit aanvraagformulier Burgerlijke Stand.

Klik hier om het formulier te printen.

.

Termijn

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

Zo vraagt u een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand aan:

• U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.
  • Log in met uw DigiD bij de gemeente om het uittreksel of afschrift online aan te vragen.
  • U betaalt het uittreksel of afschrift online.

Wilt u een uitreksel voor een ander aanvragen? Dat kan alleen als u documenten kunt overleggen waaruit blijkt dat u deze voor een ander mag aanvragen. Dit kan als:
het uittreksel betrekking op u heeft;
u door de ander bent gemachtigd;
u een kind of een ouder bent;
u een erfgenaam bent;
u de echtgenoot of echtgenote bent;
u de geregistreerde partner bent;
u de wettelijke vertegenwoordiger bent;
u het uittreksel voor een gerechtelijke procedure nodig hebt;
u het uittreksel nodig hebt voor een huwelijkssluiting of een partnerschapregistratie.