Home / Nieuws en Activiteiten / Persberichten / 2017 / Sluis zoekt actieve verbinder als nieuwe burgemeester

Sluis zoekt actieve verbinder als nieuwe burgemeester

De gemeente Sluis zoekt een nieuwe burgemeester. Dit moet een actieve verbinder zijn.

Iemand die toegankelijk is en aanvoelt wat er leeft in de 17 kernen met elk hun eigen karakter. De nieuwe burgemeester moet ten dienste staan van de burgers maar ook in moeilijke dossiers zaken vlot trekken in het belang van alle inwoners. Verder verwacht de gemeenteraad een actieve houding in de samenwerking met partners in Zeeuws- Vlaanderen, Zeeland, op landelijk niveau en grensoverschrijdend richting de Belgische buurgemeenten. Daarbij is een goed netwerk belangrijk. Verder moet de nieuwe burgemeester voorbereid zijn op de wettelijke taken op het gebied van veiligheid in Zeeland als het tweede risicogebied van Nederland. Als voorzitter van de raad en het college wordt van de nieuwe burgemeester verwacht dat hij of zij de aandacht voor integriteit en bestuurlijke weerbaarheid weet vast te houden.

Dit zijn de hoofdlijnen van de profielschets die de gemeenteraad op maandag 24 april 2017 heeft vastgesteld. De profielschets beschrijft de gemeente Sluis en wat de gemeenteraad van de nieuwe burgemeester verwacht. De profielschets werd overhandigd aan de commissaris van de Koning in Zeeland, de heer Han Polman. Tijdens de vergadering werd ook de verordening op de vertrouwenscommissie vastgesteld. Tot slot werden de leden, secretaris en adviseur van de vertrouwenscommissie benoemd.

Procedure

Aan de hand van de profielschets stelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de vacature open. Iedereen die belangstelling heeft voor de functie kan hierop solliciteren. De commissaris van de Koning selecteert de kandidaten en overlegt met de vertrouwenscommissie van de gemeente. De vertrouwenscommissie brengt aan de gemeenteraad advies uit. De gemeenteraad draagt uiteindelijk een kandidaat aan. Die kandidaat voert een gesprek met de minister van BZK. Daarna benoemt de Koning de burgemeester. De commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester in de gemeente.

De selectie en benoeming van een nieuwe burgemeester duurt ongeveer 4 tot 6 maanden.