Home / Nieuws en Activiteiten / Persberichten / 2012 / Actie 'Vergroot de hoop' voor 7e keer van start

Actie 'Vergroot de hoop' voor 7e keer van start

De gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis en de Zeeuwse Reinigingsdienst stareten met inzamelen van taxussnoeisel in strijd tegen kanker.

De gemeenten Hulst, Terneuzen, Sluis en de Zeeuwse ReinigingsDienst (ZRD) roepen alle inwoners van Zeeuws-Vlaanderen op om opnieuw samen met hen de strijd aan te gaan tegen kanker door hun taxussnoeisel in te leveren bij de milieustraten. De gemeenten en de ZRD nemen als enige in Nederland, deel aan de Vlaamse actie ‘Vergroot de Hoop’. Deze actie is gericht op het verzamelen van taxussnoeisel tussen 15 juni en 31 augustus 2012 ten behoeve van twee doelen: de productie van kankermedicijnen en het bevorderen van het onderzoek naar kanker. In de 6 voorbije jaren bracht de gezamenlijke actie bijna € 500.000,-- op.

In de jonge naalden van de Taxus baccata zit baccatine, een stof die verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen kanker. 50% van alle chemokuren gebeurt met geneesmiddelen op basis van taxus. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang, levert de nodige grondstof voor de behandeling van 1 kankerpatiënt. Dus, hoe meer taxus, hoe meer medicijn.

Eenjarig snoeisel gevraagd

De inwoners van Zeeuws-Vlaanderen wordt gevraagd om als ze een taxus hebben deze te snoeien tussen 15 juni en 31 augustus 2012. Het gaat hierbij om jong, eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter) van hagen van de Taxus baccata. Enkel eenjarig snoeisel bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat de hagen jaarlijks gesnoeid worden. Het taxussnoeisel moet zuiver zijn. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen is waardeloos. Bij het snoeien dient daarom een zeil of doek gebruikt te worden om het snoeisel op te vangen. Bovendien moet het snoeisel droog gesnoeid en bewaard worden. Het snoeisel kan los of in zakken en binnen 24 uur gratis worden afgeleverd bij de milieustraten in Hulst, Terneuzen en Oostburg.

Opgehaald en verwerkt over de grens

'Vergroot de Hoop' is een Vlaamse actie. Het taxussnoeisel wordt bij de milieustraten opgehaald door de firma B&C Van Hulle voor verdere verwerking op hun bedrijf in Maldegem-Kleit (België).

Elke m3 aangeleverd zuiver taxussnoeisel levert 50 euro op voor een goed doel dat strijdt tegen kanker. De 6 vorige edities van de actie 'Vergroot de Hoop' brachten samen al bijna € 500.000,- op voor de kankerbestrijding.

Voor meer informatie over de actie 'Vergroot de Hoop' kunt u terecht op de website www.vergrootdehoop.be.