Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Nieuws en Activiteiten / Persberichten / 2011 / Bachexpositie en jeugdactiviteiten in Aardenburg

Bachexpositie en jeugdactiviteiten in Aardenburg

Op zaterdag 16 april aanstaande wordt in de Sint-Baafskerk te Aardenburg opnieuw de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan vindt vanaf heden in het Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg een tentoonstelling plaats, getiteld “Voorwaar geen kleinigheid! De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in Aardenburg.”

De tentoonstelling duurt tot 3 juli en wordt begeleid door een educatief project, een fotowedstrijd (“De krullen van Bach”) en een tekenwedstrijd voor de jeugd (“In het teken van Bach”). 

 

 

De Aardenburgse uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion maken deel uit van een indrukwekkende passietraditie die bijna 2000 jaar terug gaat in de tijd. Op het moment dat Bach zijn passie schreef (eerder een samenvattend dan een vernieuwend werk), was deze liturgische en muzikale traditie al zeventien eeuwen oud. Na Bachs dood werd de Matthäus Passion niet geheel vergeten. Toch duurde het tot 1829 voor ze weer werd uitgevoerd. Vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw namen de Matthäusuitvoeringen in aantal toe, in het bijzonder in Duitsland. De eerste uitvoering in Nederland vond pas plaats in 1870. Van een bloeiende Nederlandse Matthäustraditie kan pas gesproken worden sinds 1899. Vooral de breed-romantische uitvoeringen in het Concertgebouw te Amsterdam onder leiding van Willem Mengelberg, en de soberder barokuitvoeringen door de Nederlandse Bach Vereniging in de Grote Kerk te Naarden, zijn populair en bekend geworden. 

 

 

Matthäus Passion in Aardenburg

 

Piet van Egmond (organist van het Concertgebouw en tevens dirigent) wilde na de oorlog de Mengelbergiaanse uitvoeringen voortzetten. In 1950-1951 zocht hij een geschikte locatie ergens aan de Nederlands-Belgische grens. Hij koos vanwege de akoestiek voor de Sint-Baafskerk te Aardenburg. Het duurde nog tot Palmzondag 11 april 1954 voor deze kon worden gerealiseerd. Van Egmond heeft twintig keer de Matthäus in Aardenburg uitgevoerd, steeds met veel waardering, hoewel er ook geleidelijk meer kritiek kwam. Vanaf 1973 werden de uitvoeringen verzorgd door de Nederlandse Bach Vereniging, aanvankelijk in een nog brede stijl onder leiding van Charles De Wolff, vanaf 1984 onder de directie van barokspecialisten als Jos van Veldhoven en Ton Koopman op authentiek-oorspronkelijke wijze en op oude instrumenten. Dankzij de laatsten behoren de uitvoeringen in Aardenburg tot de wereldtop van de authentieke muziekpraktijk.

 

 

Expositie

 

De expositie “Voorwaar geen kleinigheid” (een citaat van A.P.M. Goosens, oud-secretaris van het Bach-Comité Aardenburg) in het Gemeentelijk Archeologisch Museum geeft aan de hand van teksten, afbeeldingen en voorwerpen (bijvoorbeeld het dirigeerstokje van Van Egmond) een overzicht van de uitvoeringen van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in Duitsland en Nederland in het algemeen, en die in de Sint-Baafskerk in Aardenburg van 1954 tot op heden in het bijzonder. Ook wordt ingegaan op Bachs meesterwerk zelf, zijn ontstaan en ontwikkeling.

 

 

Muziekproject voor de jeugd

 

Naast de expositie is er een muziekproject voor de jeugd. Dit bestaat uit:

 

-       Fotowedstrijd “De krullen van Bach”: laat je fotograferen als Bach, lever je mooiste foto in en maak kans op een mooie prijs! Inleveradres: de balie van het museum of archmus@zeelandnet.nl.

 

-       Tekenwedstrijd “In het teken van Bach”: maak je mooiste tekening van Bach en maak kans op een mooie prijs! Inleveradres: de balie van het museum of archmus@zeelandnet.nl.

 

 

De expositie en het muziekproject kwamen tot stand in samenwerking met de Stichting Bach-Comité Aardenburg (bestuur en vrijwilligers), de Nederlandse Bach Vereniging en de Stichting Piet van Egmond.

 

 

Adres en openingstijden

 

Gemeentelijk Archeologisch Museum

 

Marktstraat 18, 4527 CL Aardenburg

 

Tel. 0117 - 492 888

 

www.museumaardenburg.nl 

 

www.bachcomite.nl 

 

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 12.00 uur en 13.30 - 17.00 uur

 

Zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur

 

 


Uitgelicht


Zoeken