Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / Oktober / Slik op de weg? Gas los!

Slik op de weg? Gas los!

De oogstperiode is weer aangebroken. Dat zorgt voor een verhoogde kans op SLIK op de weg.  Tijdens de oogstperiode is het oppassen geblazen, want door slik in combinatie met regen kan de weg verraderlijk glad worden. Ieder jaar gebeuren er dan ook tientallen ongevallen op de Zeeuwse wegen door slik. “Dit willen we uiteraard zoveel mogelijk voorkomen; elk vermijdbaar ongeluk is er één te veel”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) vraagt aan akkerbouwers en loonwerkers zich aan de spelregels ‘Slik op de weg’ te houden. Weggebruikers adviseren we alert te zijn op gevaarlijke situaties. Kortom: aandacht voor slik blijft belangrijk.

 

Advies aan weggebruikers

Slik op de weg is nooit helemaal te voorkomen in het buitengebied. Rustig rijden is daarom het advies. Als er een SLIK-bord staat, betekent dat ‘gas los’ en voorzichtig verder rijden. Weggebruikers die onderweg slik zien liggen zonder dat er een slikbord te zien is, kunnen dit melden bij de politie (0900 - 8844). De politie geeft de melding door aan de wegbeheerder, zodat die wat aan de gevaarlijke situatie kan doen.

 

Spelregels ‘Slik op de weg’

In de spelregels ‘Slik op de weg’ zijn afspraken vastgelegd die ZLTO, Cumela Nederland, wegbeheerders, politie, OM en ROVZ hebben gemaakt over de Slik-aanpak. Daarin staat dat degene die de oogst binnenhaalt, verplicht is om andere weggebruikers te waarschuwen voor het gevaar van gladheid met behulp van waarschuwingsborden.

 

Akkerbouwers en loonwerkers

Ook boeren en loonwerkers moeten hun best doen om vervuiling van de weg te voorkomen. Komt er toch slik op de weg of op een fietspad, dan moet de veroorzaker dit zo snel mogelijk opruimen. Gebeurt dat niet, dan maakt de wegbeheerder de weg schoon op kosten van de vervuiler. De vervuiler is echter altijd aansprakelijk voor eventuele schade of letsel veroorzaakt door slik op de weg. De sector werkt overigens ook aan technische innovaties om slik op de weg te voorkomen.


Uitgelicht


Zoeken