Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / Oktober / 73-jarige bevrijding | Vieren maar ook herinneren

73-jarige bevrijding | Vieren maar ook herinneren

Op vrijdag 3 november en zondag 5 november wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de bevrijding gevierd.

In samenwerking met Heemkring ‘Cnocke is hier’ en scholengemeenschap het  Zwin College organiseert de gemeente herdenkingen op vrijdag 3 november in Eede, Aardenburg en Sluis en op zondag 5 november in Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg en Retranchement. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten.

Bevrijding

Op 1 november 2017 is het precies 73 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen tussen de Duitse en Canadese troepen vooraf (Operation Switchback). Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen. Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt. Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven. De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm. Plaatsen als Breskens, Oostburg, Aardenburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt. De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.

Programma vrijdag 3 november

15.00 uur   : Eede: herdenkingsplechtigheid bij de monumenten op het Wilhelminaplein

16.00 uur   : Aardenburg: herdenkingsplechtigheid bij de graven van de geallieerden op de

algemene begraafplaats

17.00 uur   : Sluis: herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument nabij het Belfort aan de Groote Markt

Programma zondag 5 november

08.15 uur   :  Hoofdplaat: hulde bij de herdenkingssteen (Spuikom)

08.30 uur   :  Hoofdplaat: start van de 44e Canadese Bevrijdingsmars

09.00 uur   :  Biervliet: bloemenhulde bij het Canadees monument in de Paulinapolder

11.30 uur   :  Oostburg: aankomst contingent

13.00 uur   :  Oostburg: bloemenhulde bij het herdenkingsmonument, Raadhuisplein 1

14.30 uur   :  Retranchement: aankomst contingent, optocht naar monument Hickmanbrug, bloemenhulde en last post

16.00 uur   :  Knokke-Heist: optocht vanaf het Oosthoekplein

17.45 uur   :  Knokke-Heist: bloemenhulde aan het Burg. Fr. Desmidtplein

17.15 uur   :  Knokke-Heist: optocht naar het stadhuis - afsluiting Canadaweek

Vlaggen

Aan alle inwoners in de kernen wordt verzocht om daar waar een herdenking wordt georganiseerd en/of waar deelnemers van de Bevrijdingsmars in de kernen tussen Hoofdplaat en Knokke langskomen, tussen zonsopkomst en zonsondergang te vlaggen met een Nederlandse vlag.

Wegomlegging Eede

In verband met de herdenkingsplechtigheid in Eede is er op vrijdag 3 november van omstreeks 14.45 tot 15.30 uur een wegomlegging voor alle motorvoertuigen, exclusief de bussen van Connexxion.

Tussen Aardenburg en Maldegem wordt u omgeleid via de Rijksweg - Hazewegeling -Zwaanstraat - Fortuinstraat  en vice versa.

Oorlogsmuseum Switch Back is dit jaar tijdens het herdenkingsweekend gesloten.

Meer informatie

Voor vragen over de herdenkingen kunt u contact opnemen met team Communicatie, Josephine De Kreijger, tel. 0117 - 457 305. Meer informatie over de bevrijdingsmars vindt u op www.wnzb.be. U kunt ook een e-mail sturen aan wnzb@skynet.be.