Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / November / Uitreiking Koninklijke onderscheiding in het Belfort in Sluis

Uitreiking Koninklijke onderscheiding in het Belfort in Sluis

Burgemeester Marga Vermue reikte op zondag 19 november 2017, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een Koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan mevrouw M.M. Roelofs.

Mevrouw M.M. (Martha) Roelofs studeerde in 1980 af aan het Conservatorium in Utrecht. Als muziekdocent is zij ruim dertig jaar werkzaam geweest op de Hogeschool in Nijmegen, waar zij studenten Sociaal-cultureel Werk vormde tot muziektherapeuten. Veel Duitstalige studenten volgden haar lessen. Haar specialiteit was het activeren en stimuleren van pupillen met een verstandelijke beperking.

Als muzikale professional draagt mevrouw Roelofs al tientallen jaren met haar kwaliteiten als docent, bassist, pianist, zangeres, koordirigent, concert-organisator en stimulator in binnen- en buitenland, vele mensen op muzikaal en cultureel gebied een warm hart toe. De saamhorigheid, het familiegevoel is van onschatbare waarde. Door haar enorme charismatische persoonlijkheid is zij de spil, niet alleen als dirigente, maar vooral door haar enthousiasme, haar professionaliteit, haar muzikaliteit en bovenal haar bijzondere gave om mensen met elkaar te verbinden.

In 1996 was zij oprichter en dirigent van zangcursus Loenen aan de Vecht en projectkoor Breukelen wat in 2000 samengevoegd is tot het koor De Poldermodellen. Het koor trad op in kerken, verzorgingshuizen, theaters en voor onder andere de Oranjevereniging en de Wereldwinkel. In 2006 werd een concert verzorgd met operazanger Marco Bakker en in verband met het 10-jarig bestaan van het koor een gezamenlijk optreden met Paul van Vliet.

Sinds 2007 is mevrouw Roelofs op velerlei gebied een groot promotor en de grote verbindende factor bij het uitdragen van Kunst en Cultuur in Zeeuws-Vlaanderen. Waar mogelijk zet zij zich met hart en ziel in om muziek, lezingen en cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen, te bevorderen en te ondersteunen. Dit getuige haar inzet voor de Stichting Hendrik van Dale in Sluis met de maandelijkse koffieconcerten, de Cantorij van de Protestantse gemeente "De Verbinding" in Schoondijke, het Zeeuws-Vlaams Kamerorkest, het trio Lienen an Locht, het Smartlappen Festival (thans Zomerfestival) in Retranchement, haar inzet voor het vernieuwen van de Grote Kerk in Groede en haar pianolessen voor jong en oud. Haar optredens met zowel Zeekoraal als andere koren zijn alom bekend en trekken veelal een aanzienlijk publiek.