Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / November / Gratis cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeente Sluis

Gratis cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeente Sluis

Vanaf dinsdag 28 november 2017 start in de gemeente Sluis de cursus Politiek Actief van ProDemos. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee hoopt de gemeente inwoners enthousiast te maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij of als raadslid.

Aanmelding is gratis en kan via de raadsgriffier de heer P.T.G. Claeijs (tel. 0117 - 457 129, e-mail griffiersbureau@gemeentesluis.nl). De cursus vindt plaats in de instructieruimte van het gemeentehuis in Oostburg (hoofdingang Raadhuisplein). Aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.00 uur.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is deze cursus zeer geschikt.

Programma

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Naast theoretische kennis wordt er aandacht geschonken aan vaardigheden, zoals het vragen stellen, het uitoefenen van invloed op de besluitvorming enzovoorts. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten.

Het programma is als volgt:

Dinsdag 28 november: Introductie en kennismaking

• hoe wordt Nederland bestuurd?
  • verkiezingen;
  • politieke partijen;
  • politiek actief worden.

Maandag 4 december: De gemeente

• hoe werkt de gemeente;
  • besluitvormingsprocedure;
  • invloed uitoefenen op het beleid en de besluitvorming van de gemeente.

Maandag 18 december: De gemeenteraad

• de drie rollen van de gemeenteraad;
  • de gereedschapskist van een raadslid;
  • gemeentefinanciën.

Donderdag 21 december: De besluitvormende raadsvergadering bijwonen en het uitreiken van de certificaten

De cursus wordt verzorgd door de raadsgriffier in samenwerking met ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.

Het maximaal aantal deelnemers is 25.