Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / Mei / Het taboe op zelfmoord helpt mensen niet

Het taboe op zelfmoord helpt mensen niet

Elke dag verliezen we in Nederland 5 mensen aan zelfmoord. En jaarlijks hebben een half miljoen Nederlanders gedachten over zelfmoord. Op praten over zelfmoord rust een groot taboe. Het is een pittig onderwerp. Veel mensen vinden het niet gemakkelijk om over dit onderwerp te beginnen.

Stel.. je maakt je zorgen om je vader, je vriendin, je broer, je leerling, je buurman of je collega..
Door de juiste vraag te stellen, kun je een gesprek beginnen. Omdat je met deze vraag serieus verschil kan maken, het verschil tussen leven en dood, noemen we dit ‘de vraag van je leven’. Het is het fijnst als je je vraag op een open manier stelt, zonder boos te worden en zonder oordeel. Vraag bijvoorbeeld: ‘Denk je weleens, van mij hoeft het niet meer?’ óf ‘Denk je weleens, ik wil zo niet verder?’ Luister naar het verhaal en schakel een deskundige in zoals de huisarts of de behandelaar. Op www.113.nl lees je precies hoe je dit doet.

Praten helpt
Zelfmoord is een daad van wanhoop, vaak een gevolg van een grote persoonlijke crisis. Niemand wil echt dood, maar sommige mensen willen niet meer zo verder leven. Veel mensen zeggen dat ze vreselijk opgelucht waren toen eindelijk eens iemand het gesprek met ze aanging. Want: als ze er met iemand over kunnen praten, lucht dat op.

Ook behoefte om eens met iemand te praten? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Kijk op www.113.nl of bel 0900-0113.

Onder de naam ‘Zeeland Zonder Zelfmoord’ werken GGD Zeeland, Emergis, Politie Zeeland-West-Brabant, de dertien Zeeuwse gemeenten en 113Zelfmoordpreventie samen met partners vanuit de zorg en het maatschappelijke middenveld aan het terugdringen van het aantal suicides en suicidepogingen in Zeeland. We accepteren niet langer meer dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfmoord. We richten ons op het trainen van huisartsen, POH-ers, gatekeepers, het uitzetten van een regionale publiekscampagne en specifieke acties voor risicogroepen. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door CZ.

 


Uitgelicht


Zoeken