Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / Juli / Mantelzorger? Je staat er niet alleen voor!

Mantelzorger? Je staat er niet alleen voor!

Noor is mantelzorgondersteuner bij Porthos Sluis, samen met Saskia Puyenbroek. Al jaren bieden zij mantelzorgers een luisterend oor, geven zij tips en verwijzen hen door naar de juiste hulp.

Noor: "Als je mantelzorger bent, dan zorg je niet alleen, maar rouw je ook." Ze kan het daarom niet genoeg benadrukken. "Mantelzorgen kost veel energie. Schakel op tijd hulp in, zodat je samen verder kunt."

 

"Op tijd die hulp inschakelen, is vaak lastig", vertelt Noor. Want het woord mantelzorger werkt drempelverhogend. Mensen noemen zich vaak niet zo, omdat ze uit liefde voor iemand zorgen. Maar juist dán ben je mantelzorger. En juist dán is het moeilijk om los te laten en tijd voor jezelf te nemen. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Dus als we het over mantelzorgers hebben, dan hebben we het over diegenen die voor een naaste zorgen. En of je nu wel of geen mantelzorger genoemd wil worden, wij kunnen je helpen."

 

Luisteren

"Als ondersteuners luisteren we in eerste instantie naar het verhaal van de mantelzorger. Openheid in die gesprekken is heel belangrijk. Ik sta buiten de persoonlijke situatie, waardoor mensen het gevoel hebben hun verhaal bij mij kwijt te kunnen. In zo'n gesprek ontdek ik al snel waar mensen in vast lopen. Soms is het geven van praktische tips al voldoende. Zoals laatst, toen ik praatte met een vrouw die zorgt voor haar depressieve man. Alles wat ze aan hem vroeg, beantwoordde hij met 'nee'. Het helpt dan om geen vragen te stellen, maar te zeggen: kom, we gaan wandelen. Dan is er geen keuze. Zo'n tip is soms al voldoende om net dat positieve duwtje in de rug te geven."

 

Moment voor jezelf

Een luisterend oor, een tip, maar ook een doorverwijzing naar hulp. Daarvoor kunnen mantelzorgers dus bij de ondersteuners terecht. "Vaak weten mensen niet welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn. Ik sprak onlangs een meneer, die zijn dementerende vrouw overal naartoe bracht. Ik wees hem op de vervoersmogelijkheden vanuit de Wmo. Dat zorgt voor meer rust, een moment voor jezelf. Dat laatste schiet er vaak bij in. Wij houden mensen een spiegel voor: hoe ver ga je om de boel thuis draaiende te houden? Wat heb je nodig om jezelf niet te verliezen? We leren mantelzorgers om zich niet schuldig te voelen over keuzes die zij maken. En dat het logisch is dat ze moe zijn. Want mantelzorgen is emotioneel zwaar. Vaak verandert degene voor wie je zorgt. Je neemt beetje bij beetje afscheid van de persoon die je door en door kende. Alleen al die erkenning en herkenning geeft vaak ruimte in de hoofden van mantelzorgers."

 

Op tijd

Noor vervolgt haar verhaal: "We bereiken nog te weinig mensen. Veel mensen zijn al jaren mantelzorger, maar beseffen het niet en maken geen gebruik van hulp. Of ze komen pas op het moment dat het water hen tot aan de lippen staat. Je kunt er beter vroeg bij zijn met de vraag hoe je vanuit liefde zorgt voor iemand. Je weet immers van tevoren nooit hoe lang het mantelzorgen gaat duren. Je weet wel dat de zorg alleen maar intensiever wordt. Laatst vertelde een mantelzorger mij hoe hij zorgde voor zijn vrouw. Hij wilde dat zo lang mogelijk volhouden, dus vroeg hij of hij goed bezig was. Een mooi voorbeeld. Als wij iemand op tijd kunnen helpen, kunnen we ook beter helpen!"

 

Porthos Sluis

Je bent mantelzorger als je onbetaald, intensief en langdurig zorgt voor iemand vanwege de persoonlijke relatie met hem of haar. Herken jij je hierin? Neem dan zeker eens contact op met sociaal makelaar Jessica van As van Porthos Sluis via tel. 140117 of jvanas@gemeentesluis.nl. Zij kan jou in contact brengen met de mantelzorgondersteuners. Porthos Sluis organiseert daarnaast regelmatig gespreksmiddagen en bijeenkomsten, speciaal voor mantelzorgers. Voor meer informatie en aanmelden voor de nieuwsbrief kun je contact opnemen met Jessica van As.


Uitgelicht


Zoeken