Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / December / Vrijwilliger Marlies de Smet: "Kom, laten we het samen doen!"

Vrijwilliger Marlies de Smet: "Kom, laten we het samen doen!"

Afgelopen donderdag, 7 december, was het in Nederland de Dag van de Vrijwilliger. Deze dag werden vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Ook in de gemeente Sluis zijn veel vrijwilligers actief. Zoals Marlies de Smet uit Aardenburg. Zo'n dertig jaar geleden begon ze als voorleesmoeder op de school van haar drie kinderen. Al snel kwamen daar meerdere klussen bij. Tot op de dag van vandaag is ze nog steeds volop actief als vrijwilliger. Marlies: "Voor mij is contact met mensen een eerste levensbehoefte."

Normaal

Van voorleesmoeder tot bestuurder van de bouwcommissie van de lagere school. Van lid van de stadsraad tot begeleiding van statushouders. Het is nog maar een greep uit het vrijwilligerswerk dat ze doet en heeft gedaan. De lijst is lang. Toch bestaat voor haar het woord 'vrijwilliger' niet. "Ik vind het eigenlijk maar raar dat daar een apart woord voor is. Het is toch de normaalste zaak van de wereld dat je naar elkaar omkijkt en elkaar helpt? Je moet het immers samen doen. Het woord 'vrijwilliger' zou dus eigenlijk niet hoeven te bestaan."

Betrokken

Marlies is erg betrokken bij haar omgeving en vindt het fijn om middenin de samenleving te staan. Vol enthousiasme vertelt ze over haar ervaringen om diegenen die het minder hebben, te helpen. Zoals statushouders, of mensen die voor hun eten afhankelijk zijn van de voedselbank. "Verhalen van mensen grijpen mij makkelijk aan. Ik vind het mooi om mensen te zien, naar ze te kijken en ze te volgen in hun ontwikkeling. Om een steentje te kunnen bijdragen aan het verbeteren van hun situatie, daar haal ik veel voldoening uit. Soms ben ik meerdere jaren betrokken bij iemand of bij een gezin. En dan ineens kunnen ze op eigen benen staan en kan ik het met een gerust hart loslaten. Dat is toch prachtig?"

Oproep

Marlies geeft aan dat ze op een hele natuurlijke manier het vrijwilligerswerk in is gerold. "Ik moest zo'n dertig jaar geleden vanwege gezondheidsklachten stoppen met mijn werk. Door de interesses van mijn kinderen en mijn hart te volgen, was ik eigenlijk 'ineens' vrijwilliger. En van het een kwam het ander." Vrijwilligerswerk is nobel werk, maar past vaak lastig in een druk leven vol werk en gezin. "Zo lijkt het ja, en dat is ook heel begrijpelijk. Maar je bent sneller vrijwilliger dan je denkt. Luizen pluizen in de klas of het coachen van een voetbalteam, ook dán ben je vrijwilliger. Al het vrijwilligerswerk, van welke aard dan ook, doet ertoe en maakt onze samenleving een stukje mooier. Daarom is mijn oproep aan iedereen: 'Kom, laten we het samen doen!'.

Porthos Sluis

Wil jij ook graag vrijwilligerswerk doen? Dan kun je contact opnemen met Porthos Sluis, de gemeentelijke balie voor begeleiding en ondersteuning, via tel. 140117 of info@gemeentesluis.nl. Via Porthos Sluis  kun je aan de slag als burgeradviseur, vrijwilliger voor de vriendendienst, als zorgvrijwilliger of begeleider van statushouders. Daarnaast bemiddelen de sociaal makelaars van Porthos Sluis inwoners naar vrijwilligerswerk bij andere organisaties en verenigingen in de regio. Ook kun je een kijkje nemen op www.wehelpen.nl/sluis. WeHelpen is gratis en voor iedereen die een ander wil helpen of die geholpen wil worden. Daarbij kun je denken aan het doen van boodschappen, het maaien van het gras, vervoer van en naar het ziekenhuis, het uitlaten van de hond of gezellig een praatje maken. Het gaat om de kleine dingen die het leven makkelijker en aangenamer maken!