Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / Augustus / Vrijwilligerswerk bij Porthos Sluis: iets voor jou?

Vrijwilligerswerk bij Porthos Sluis: iets voor jou?

Bij Porthos Sluis werken veel vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou het grootste deel van ons sociale aanbod onmogelijk worden. Daarom zijn we altijd op zoek naar nog meer enthousiaste inwoners die zich als burgeradviseur, vrijwilliger voor de vriendendienst, zorgvrijwilliger of vrijwilliger voor statushouders willen inzetten.

Burgeradviseur

Steeds vaker worden mensen geconfronteerd met ingewikkelde regelgeving. Burgeradviseurs helpen diegenen die daarmee moeite hebben. Bijvoorbeeld bij het ordenen van de administratie, invullen van formulieren, aanvragen van een kwijtschelding van Sabewa en het doen van belastingaangifte.

Vriendendienst

De vriendendienst is een maatjesproject voor mensen die in het dagelijks leven beperkingen ondervinden door psychische problemen. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld regelmatig op huisbezoek gaan, een luisterend oor bieden of samen iets ondernemen (zoals winkelen of wandelen).

Zorgvrijwilliger

Zorgvrijwilligers ondersteunen zorgvragers bij de dagelijkse zorg en begeleiding. Dit kan gaan om een lichte ondersteuningsvraag of om het ontlasten van mantelzorgers door bijvoorbeeld een dag(deel) 'op te passen' of een wandeling te maken met de zorgvrager.

Vrijwilliger voor statushouders

De gemeente Sluis begeleidt statushouders (vluchtelingen) die komen wonen in de gemeente. Als vrijwilliger help je de eerste maanden na aankomst de statushouders wegwijs te maken in hun nieuwe woonomgeving. Zo help je hen bij het vinden van onder andere winkels, dokter en school, stimuleer je deelname aan het lokale (verenigings)leven en begeleid je hen bij het omgaan met cultuurverschillen.

Iets voor jou?

Naast het nut voor de samenleving, levert vrijwilligerswerk veel positiefs op voor jezelf. Zoals een zinvolle en nuttige vrijetijdsbesteding, sociale contacten en ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Geïnteresseerd? Meld je dan aan bij de sociaal makelaars van Porthos Sluis via tel. 140117 of info@gemeentesluis.nl (vermeld in je mail duidelijk dat deze bestemd is voor de sociaal makelaars). Als vrijwilliger word je begeleid door de sociaal makelaars en je volgt (indien gewenst en nodig) een training om het vrijwilligerswerk zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

We helpen

Naast de mogelijkheid om je als vrijwilliger in te zetten bij Porthos Sluis, kun je ook je vrijwillige inzet  aanbieden op www.wehelpen.nl/sluis. WeHelpen is gratis en voor iedereen die een ander wil helpen of die geholpen wil worden. Daarbij kun je denken aan het doen van boodschappen, het maaien van het gras, vervoer van en naar het ziekenhuis, het uitlaten van de hond of gezellig een praatje maken. Het gaat om de kleine dingen die het leven makkelijker en aangenamer maken!

Meer mogelijkheden voor vrijwilligerswerk

Naast vrijwilligerswerk voor de gemeente Sluis zelf, bemiddelen wij naar vrijwilligerswerk bij andere organisaties en verenigingen in de regio. Zo zijn er vrijwilligers nodig voor vervoer, klusjes, ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal, zorg, bestuursfuncties, musea, buurtbemiddeling enzovoorts. In een persoonlijk gesprek verkennen we samen met jou de mogelijkheden.