Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / Augustus / Onjuiste informatie in de media over grafrechten

Onjuiste informatie in de media over grafrechten

Onduidelijkheid over grafrechten

In de media is onjuist informatie verschenen over de grafrechten. Om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat geven we hieronder de actuele en kloppende informatie.

De gemeente verzorgt het beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen. Verantwoordelijk werk dat zorgvuldigheid en inlevingsvermogen vraagt.

Wat zijn grafrechten?

De gemeente geeft graven uit op de gemeentelijke begraafplaatsen. Iedere inwoner kan een graf huren. U vraagt dan grafrechten aan. Deze grafrechten geven recht op een graf voor een periode van minimaal 10 jaar voor een algemeen graf en 20 jaar voor een particulier graf.

Grafrechten verlengen

U kunt de graftermijn verlengen met 5 of 10 jaar. Dat moet u aanvragen voordat de graftermijn verloopt. Als dit niet gebeurt bij een algemeen graf, vervalt de grafruimte aan de gemeente. Bij een particulier graf moet de gemeente volgens de regels de contactpersonen aanschrijven.

Inhaalslag

In het voorjaar vond er een inhaalslag plaats. Alle contactpersonen van alle graf- en urnruimten (algemeen en particulier) die zijn verlopen tussen 1 januari 2006 en 1 mei 2017 zijn aangeschreven. Het gaat dus om particuliere grafruimte die is uitgegeven tussen 1 januari 1986 en 1 mei 1997. En om algemene graven die zijn uitgegeven tussen 1 januari 1996 en 1 mei 2007.

Verlenging van graf- en urnruimten

Verlenging van de grafrechten is mogelijk voor 5 jaar. Verlenging met 5 jaar kost € 239,20 voor algemene grafruimte en € 362,45 voor particuliere ruimte. Omdat er een inhaalslag is gemaakt, gaat de verlenging in per 1 januari 2017, ook als de grafrechten al lang zijn verlopen. Zijn de grafrechten na 1 januari 2017 verlopen? Dan geldt de dag waarop ze zijn verlopen als ingangsdatum van de verlenging. Als over 5 jaar blijkt dat verdere verlenging mogelijk is krijgt u daarover automatisch bericht van ons.

Wat gebeurt er met het graf of de urnruimte?

Als u de grafrechten verlengt, gebeurt er tijdens de termijn niets met het graf of de urnruimte. Het graf of de urn wordt in die 5 jaar niet geruimd. Als u afstand doet, verandert er momenteel nog niets. De gemeente kan wel beslissen om over te gaan tot ruiming. De gemeente informeert de contactpersoon hierover. We gaan dan ook in op de procedure. Er ligt op dit moment geen besluit tot ruiming.

Meer informatie

Als u vragen heeft over de grafrechten, neem dan gerust contact met ons op. Ook als u naar aanleiding van dit artikel meer wilt weten, kunt u ons bellen. Het nummer is 14 0117.

De gemeentelijke begraafplaatsen:

· Aardenburg, Landstraat