Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2017 / April / Opknappen St. Janskerkhof Sluis

Opknappen St. Janskerkhof Sluis

In samenwerking met enkele andere partijen start de gemeente in april/mei met het opknappen van het St. Janskerkhof in Sluis.

Het binnenterrein wordt opgehoogd met grond die vrijkomt tijdens de rioolwerkzaamheden in o.a. de Grote Maagdenstraat. De aanvoer van de grond zal plaatsvinden via de Ridderstraat en Hoogstraat en de Sint Pieterstraat.

Voordat het ophogen begint haalt de gemeente vijf grafzerken weg. Deze zerken worden tijdelijk opgeslagen bij de gemeentewerkplaats in Sluis. Daar worden de zerken door een erkend restaurateur gerestaureerd en geconserveerd. Vervolgens wordt het binnenterrein ingezaaid met gras. De contouren van de kerk worden weer zichtbaar gemaakt met betonnen zitelementen. De omtrek van de toren is dan ook te herkennen. Die bevindt zich aan de hoek van Rentjes en Sint Jansstraat. Tussen de blokken plant de gemeente haagjes.

Nadat de restaurateur klaar is met zijn werk, worden de vijf grafzerken weer teruggeplaatst op een betonnen fundering. De zesde grafzerk die wordt teruggeplaatst is al enkele jaren opgeslagen in Aardenburg. De rest van de grafzerken verdwijnt onder de grond. Wel worden ze exact ingemeten zodat ze gemakkelijk zijn terug te vinden. De aangevoerde grond vormt voor deze grafzerken een extra bescherming tegen neerslag, vorst en vandalisme.

Ten slotte zal de gemeente ter plaatse nog extra informatie geven over deze plek waar tot begin 19e eeuw de St. Janskerk stond.

Europese projecten