Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2012 / Juni / Lancering RobotFish Breskens

Lancering RobotFish Breskens

De haven van Breskens heeft er sinds 6 juni 2012 een bijzondere bewoner bij. Vanaf zijn ligplaats op de Kaai zal een RobotFish geregeld het water 'induiken' om het stoere vissersdorp en de omgeving te ontdekken.

De RobotFish is vijf meter lang en twee meter hoog. Hij kan radiografisch worden bestuurd en de toeschouwers vermaken door te klappen met zijn staart, water te spuiten en te 'knipogen'. Het ontwerp met een hoog knuffelgehalte is gemaakt door kunstenaar Albert Kramer, tevens bedenker en maker van de vissen op het Spuiplein, langs de haven en in de Visserijbuurt in Breskens. De ligplaats van de vriendelijke vis is aan de Kaai. Daar kan iedereen hem komen bekijken en aaien. De schoolkinderen van Breskens hebben een naam voor de RobotFish bedacht: Bresko! Bresko vraagt aandacht voor de bijzondere onderwaterwereld van Breskens. Een deel van het concurrentievoordeel van Breskens zit namelijk letterlijk onder water. Door haar ligging heeft de jachthaven van Breskens een goed leefklimaat voor zeedieren. Met zijn opvallende verschijning trekt Bresko de aandacht en maakt hij belangstellende toeristen, inwoners en wetenschappers nieuwsgierig naar het leven onder water. Dit thema past goed bij de groeiende belangstelling voor duurzaamheid, klimaatverandering en de waarde van de natuur. Hiermee wordt de basis gelegd voor het positioneren van Breskens in internationaal verband.

Blog

De (jonge) inwoners en bezoekers kunnen Bresko niet alleen bezoeken bij de haven. Ze kunnen ook 'vriendjes worden' met de vis die via een blog op internet regelmatig verslag doet van zijn belevenissen in het stoere vissersdorp. Striptekenaar Jan van Loon uit Breskens en tekstschrijvers Willem van Vliet en Anita Frenks staan in voor de redactie. De blog is te vinden op het multimediale promotieplatform voor en van Breskens dat momenteel in voorbereiding is en gefaseerd de lucht in zal gaan. Wil jij ook lezen wat Bresko allemaal meemaakt? Kijk op www.bresko.eu.

De lancering van de RobotFish maakt deel uit van het OP-Zuid project 'Het onderwaterleven van Breskens aantrekkingskracht…' en heeft als doel het versterken van de (toeristische) economische concurrentiepositie van Breskens. De RobotFish is tot stand gebracht in een bijzondere samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences, Smart Services Boulevard (samenwerkingsorganisatie tussen Provincie Zeeland, HZ en het bedrijfsleven), het regionale bedrijfsleven, Stichting Promotie Breskens en de gemeente Sluis.