Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2012 / Februari / 10 jaar zondagssoos voor senioren in Oostburg

10 jaar zondagssoos voor senioren in Oostburg

Het was mevrouw Zonderland, vertegenwoordiger van de 65-plus alleenstaandengroep, die tijdens de vergadering van mei 2001 van de seniorenraad, het overkoepelend orgaan van de ouderensozen in West Zeeuwsch-Vlaanderen, het idee voorlegde aan het bestuur om te onderzoeken of een ontmoetingsactiviteit voor senioren op zondagmiddag in de gemeente Sluis bestaansrecht zou hebben.

Volgens mevrouw Zonderland was (en is) juist de zondag voor veel, vaak alleenstaande, senioren  de ‘langste dag van de week’. Toenmalig voorzitter van de seniorenraad, Jan Scheele, enthousiast bepleiter van het belang van ontmoetingsactiviteiten voor ouderen, was meteen overtuigd en zo gebeurde het dat het bestuur van de seniorenraad besloot door middel van een antwoordkaart in de sooskoerier de behoefte aan de ‘zondagssoos’ te peilen.

Maar liefst vijfenzeventig ouderen reageerden positief. In samenwerking met de Stichting Welzijn West Zeeuwsch-Vlaanderen en de Anbo/soos afdeling Oostburg werd het idee nader uitgewerkt. Er werden vrijwilligers gezocht die de rol van gastheer/gastvrouw op zich wilden nemen tijdens de activiteit, de gemeente Sluis werkte mee voor wat betreft de huisvesting en het Oranjefonds stelde financiële middelen beschikbaar voor de start van de activiteit. Zo kon de ‘zondagssoos’ in februari 2002 voor het eerst de deuren openen in de voormalige prins Willem Alexanderschool te Oostburg. De ruimte bleek al snel te klein en er werd besloten uit te wijken naar Den Hoekzak aan de Langestraat te Oostburg.

Nu 10 jaar later viert de Zondagssoos, die elke tweede en vierde zondag van de maand gehouden wordt, alweer het 10-jarig bestaan. Ouderen uit de gehele regio, van Eede tot Breskens en van IJzendijke tot Retranchement, bezoeken de Zondagssoos. Ouderen die geen eigen vervoer hebben, maken gebruik van Taxicom of van het openbaar vervoer en soms kan er samen gereden worden. Dankzij een actieve groep vrijwilligers, bestaande uit de heer en mevrouw Van Houte, mevrouw S. Leenhouts-Meij, mevrouw J. Leenhouts, mevrouw Buijck-van Houte en de heer en mevrouw Timmers, zijn de bijeenkomsten steeds weer even gezellig en wordt de stilte op zondag, waar ouderen soms mee geconfronteerd worden, doorbroken.

Het 10-jarig bestaan is met bezoekers en vrijwilligers gevierd tijdens de bijeenkomst op 26 februari. Ouderen die ook eens willen kennismaken met de zondagssoos zijn elke tweede en vierde zondag van de maand van harte welkom!

Meer informatie: Stichting Welzijn West Zeeuwsch-Vlaanderen, tel. 0117 - 457 050.