Home / Nieuws en Activiteiten / Nieuws / 2011 / Maart / Informatie n.a.v. situatie kernreactoren Japan

Informatie n.a.v. situatie kernreactoren Japan

Het nieuws rond de kernreactoren in Japan leidt bij u mogelijk tot vragen over uw eigen situatie in de buurt van de kerncentrales in Borssele en/of Doel (België). Hoewel de kans op een kernongeval zeer klein is, is het belangrijk dat u de juiste voorbereidingen kunt treffen als er wél iets gebeurt.

Jodiumpillen

De gemeente verstrekt sinds 15 maart vorig jaar jodiumtabletten onder inwoners in de leeftijdcategorie van 0 tot 45 jaar die binnen een straal van 10 kilometer van de kerncentrale in Borssele en Doel wonen. Deze tabletten kunnen bescherming bieden bij een kernongeval. In de gemeente Sluis betreft dit alleen de inwoners van (de omgeving van) Hoofdplaat.

De gemeente Terneuzen zorgt voor de verspreiding van de tabletten voor het gebied Hoofdplaat en omgeving. De inwoners van dit gebied kunnen de tabletten voor zichzelf en hun huisgenoten ophalen aan de publieksbalies in het gemeentehuis, Stadhuisplein 1 in Terneuzen. Aan het ophalen van de tabletten is geen einddatum verbonden en men hoeft niets mee te brengen als de tabletten worden opgehaald. De publieksbalies zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur. De tabletten worden gratis verstrekt (één tablet per lid van een huishouden van 0 tot en met 45 jaar).

Voorzorgsmaatregelen

In de risicowijzer leest u op pagina 21 welke voorzorgen u zelf kunt nemen en hoe de overheid zich voorbereidt.

Meer informatie

Op de website http://www.zeelandveilig.nl/ vindt u meer informatie over de aanleiding tot het uitgeven van jodiumtabletten, de werking ervan, de kans op een kernongeval, de werking van radioactieve stoffen en straling en de wijze waarop een kerncentrale werkt.

Op http://www.rijksoverheid.nl/ is een apart dossier informatie over de situatie in Japan en over kernenergie in Nederland. Hier staan ook meest gestelde vragen en een verwijzing naar informatienummers. Het informatienummer 070 - 3487 770 van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan antwoord geven op vragen over reizen en verblijven in Japan. Via het publieksinformatienummer van de rijksoverheid 0800-8051 kunt u vragen stellen over besmettingsgevaar, straling, kernenergie in Nederland.

Europese projecten