Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Leven, Wonen en Werken / Publieke gezondheid

Publieke gezondheid

Gezond zijn en blijven willen we allemaal. We willen plezierig leven, met zo min mogelijk pijn en zorgen om de gezondheid van onszelf of onze geliefden.

Er is ook een economisch belang. Als je gezond bent, maak je minder gebruik van de gezondheidszorg, kun je werken, voor je kinderen zorgen, kortom volwaardig meedoen in de maatschappij. En indien nodig kun je mantelzorg verlenen in je directe omgeving. Ook veiligheid is voor mensen belangrijk. Wonen in een veilige omgeving, beschermd voor gevaren die vanuit de omgeving op ons af kunnen komen zoals milieuverontreiniging, overstroming en gevolgen van bijvoorbeeld ongevallen. En beschermd tegen gevaren vanuit de samenleving, in de vorm van criminaliteit en geweld. Gezondheid en veiligheid behoren in onze maatschappij tot de meest basale levensbehoeften. Het zijn dan ook belangrijke taken van de overheid (zowel het Rijk als de gemeenten). Deze publieke verantwoordelijkheid ligt vast in wetten en regels.

 

Wet Publieke Gezondheid

Vanuit de Wet Publieke Gezondheid (WPG) heeft de gemeente de taak om de gezondheid van de inwoners te bewaken, beschermen en te bevorderen. De GGD Zeeland voert, in opdracht van de dertien Zeeuwse gemeenten, de WPG uit.

 

Publieke gezondheid richt zich op de zorg voor de gezondheid van de samenleving als geheel en groepen in de samenleving. Het gaat vaak om zorg waar mensen niet zelf om vragen, maar die wel nodig is voor een gezonde samenleving.

 

Denk bijvoorbeeld aan:

 

GGD Zeeland heeft haar visie op publieke gezondheid vastgelegd in een animatiefilmpje. Bekijk het hier: http://www.youtube.com/watch?v=5izJn2uMq6c&feature=youtu.be.


Uitgelicht


Zoeken