Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Leven, Wonen en Werken / Cultuur / Historisch Sluis springlevend

Historisch Sluis springlevend

Historisch Sluis springlevend

 

Meer informatie over monumenten:

 

Sinds 1 januari 2003 valt nagenoeg heel West-Zeeuws-Vlaanderen onder de gemeente Sluis. Tot deze gemeente behoren de kernen: Aardenburg, Breskens, Cadzand, Eede, Groede, Hoofdplaat, Nieuwvliet, Oostburg, Retranchement, Schoondijke, Sint Kruis, Sluis, Waterlandkerkje, IJzendijke en Zuidzande.

Daarnaast zijn er 56 buurtschappen met bijzondere namen die herinneren aan een indrukwekkend verleden. Het historische verleden houdt de gemeente Sluis springlevend en is daarom zo waardevol.

Velerlei afwisselende invloeden hebben de streek en zijn bewoners gemaakt tot wat het nu is. West-Zeeuws-Vlaanderen is daarom zowel Vlaams als Zeeuws, zowel een streek van zee, strand, duin en polderland, een gebied van stadjes en dorpjes als van open landschappen.

Aardenburg is één van de oudste bewoonde plaatsen van Nederland en Vlaanderen. Talrijke Romeinse vondsten maken van de stad een archeologische topper. Dat IJzendijke een rijk verleden heeft, is nog steeds duidelijk in de dorpskern te zien. De historische markt is voorzien van fraaie gevels in oude stijl en er bevindt zich een mooie muziekkiosk. Prins Maurits stichtte aan het begin van de zeventiende eeuw het dorpje Retranchement, dat verschansing of bolwerk betekent. De aarden wallen en het oude fort van Nassau moesten er toen de Spanjaarden buitenhouden. De parel van Groede is het museumstraatje de Slijkstraat met historische huizen met trapgeveltjes, de muziekkiosk en de gotische kerktoren uit de vijftiende eeuw. In het rustieke stadje Sint Anna ter Muiden kunt u uitrusten op het unieke pleintje met Louis XIV-pomp. Het stadje is in zijn geheel beschermd dorpsgezicht. Opvallend is de zeventiende-eeuwse kerk met een markante toren uit de veertiende eeuw.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, in totaal bezit de gemeente Sluis 236 rijksmonumenten. Daartoe behoren ook verschillende archeologisch beschermde terreinen. Zo bevinden zich in de bodem van Aardenburg, Sluis en Sint Anna ter Muiden restanten van waardevolle Romeinse middeleeuwse bewonings- en stadskernen. 


Uitgelicht


Zoeken