Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Bestuur en Organisatie / Richtlijnen vlaggen

Richtlijnen vlaggen

De gemeente krijgt geregeld de vraag wanneer de vlag uit mag en hoe er dan gevlagd moet worden. Vandaar dat wij hier de zaken voor u op een rijtje zetten.

Het staat iedereen vrij om te vlaggen zo vaak hij of zij wil. De vlag mag dus elke dag uit, als u dat wilt. Het Rijk gebruikt zelf wel richtlijnen voor het vlaggen. Het Rijk vraagt de bevolking deze richtlijnen te volgen om het bijzondere karakter van het vlaggen in stand te houden.

 

De data die het Rijk aangeeft om te vlaggen:

31 januari Verjaardag van prinses Beatrix

27 april Koningsdag, verjaardag van koning Willem Alexander

4 mei Nationale dodenherdenking

5 mei Nationale bevrijdingsdag (dag van de Vrijheid)

17 mei Verjaardag koningin Máxima

15 augustus Officieel einde Tweede Wereldoorlog

7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia

15 december Koninkrijksdag

 

Als één van deze dagen op een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag valt, wordt het vlaggen een dag doorgeschoven. Dit geldt niet voor 4 en 5 mei. Er wordt dan wel op de zondag gevlagd. Als Koningsdag op zondag valt, vinden de feestelijkheden op zaterdag plaats en wordt er ook op die dag gevlagd.

 

De oranjewimpel

De wimpel kunt u erbij voegen op Koningsdag en op de verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis. Als er iets bijzonders aan de hand is in de koninklijke familie (geboorte, huwelijk, overlijden) dan wordt telkens een aparte regeling getroffen, die dan vooraf bekend wordt gemaakt. Hier zijn dus geen vastgestelde regels voor. Het is niet de bedoeling dat de vlag gebruikt wordt als versiering of dat er versieringen op worden aangebracht.

 

Hoe de vlag te hijsen?

Als u op een correcte manier de vlag wilt gebruiken dan moet u ervoor zorgen dat de vlag nooit de grond raakt of het verkeer hindert. Ook als de vlag halfstok hangt mag de vlag de grond niet raken of hinder veroorzaken. De stok waaraan de vlag moet hangen, moet dus lang genoeg zijn. Na zonsondergang horen er geen vlaggen meer gehesen te worden of te blijven hangen. Dit geldt ook ook voor buitenlandse vlaggen.

 

Vlaggen op vier mei

Op vier mei herdenken wij in Nederland de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers die daarna namens Nederland in dienst van de vrede oorlogshandelingen moesten verrichten. Het mag duidelijk zijn dat deze slachtoffers op gepaste wijze herdacht moeten worden. Het vlaggen op vier mei hoort als volgt te gebeuren:

De vlag hoort uit vanaf zes uur ’s avonds tot zonsondergang (rond 21.15 uur). U hijst de vlag geheel in top. Daarna laat u de vlag weer zakken tot deze halverwege de stok hangt. Als u de vlag rond zonsondergang helemaal wilt neerhalen, dan hijst u deze eerst helemaal in top en daarna pas haalt u deze helemaal neer. Dit geldt ook als u wilt vlaggen om een overledene op een ander tijdstip dan vier mei te gedenken.

 

Meer dan één vlag?

Als u meer dan één vlag wilt hijsen, bijvoorbeeld de provincievlag en de Nederlandse vlag, dan hoort de Nederlandse vlag de ereplaats te hebben. Met het gezicht naar de vlag gerekend, is dit links. Bij drie vlaggen hoort de Nederlandse vlag in het midden. Bij veel meer vlaggen van andere landen is de alfabetische volgorde gebruikelijk, waarbij de eerste letter van het betrokken land in de Franse taal bepalend is.

 

Richtlijnen gemeente

Ook in de gemeente Sluis steken we bij nationale gebeurtenissen en feestelijkheden op diverse plaatsen de vlag uit. Uit veiligheidsoogpunt wordt de vlag door de medewerkers van de gemeente in de meeste kernen niet meer gehesen op de kerktoren maar in een vlaggenmast op een centrale plaats in de kern. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in juli 2011 de volgende “vlaglocaties” officieel vastgelegd:

Aardenburg vlaggenmast Markt (vijver)

Breskens vlaggenmast op Spuiplein

Cadzand vlaggenmast nabij NH Kerk

Eede vlaggenmast Markt

Groede vlaggenmast nabij waterpomp

Heille vlaggenmast nabij Dorpshuis

Hoofdplaat vlaggenmast vóór vm. gemeentehuis (Markt)

Nieuwvliet vlaggenmast Dorpsstraat, vóór NH Kerk

Oostburg vlaggenmast nabij monument Raadhuisplein

Retranchement blijft NH Kerk (kerktoren is vernieuwd)

Schoondijke vlaggenmast vijvertje nabij NH Kerk

Sint Anna ter Muiden Markt (particulier)

Sint Kruis vlaggenmast nabij Dorpshuis

Sluis Belfort (toren is gerestaureerd)

Waterlandkerkje vlaggenmast nabij de waterpomp

IJzendijke NH Kerk en Museum Het Bolwerk (particulier)

 

Daarnaast blijven particulieren in diverse kernen vlaggen op centrale plaatsen.


Uitgelicht


Zoeken