Uitreiking twee Koninklijke onderscheidingen in Hoofdplaat

Burgemeester Marga Vermue reikte op woensdag 9 mei 2018, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander twee Koninklijke onderscheidingen (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan mevrouw M.L.E. Bleijenbergh - Sijnesael en mevrouw C.M.M. Puijenbroek - Pielaet tijdens het 40-jarig bestaan van Nationale Vereniging de Zonnebloem Zuidwest Zeeuws-Vlaanderen, afdeling Hoofdplaat waarvoor de twee decorandi zich reeds 40 jaar inzetten.

Mevrouw M.L.E. (Mia) Bleijenbergh - Sijnesael en mevrouw C.M.M. (Cecil) Puijenbroek – Pielaet werden op 10 mei 1978 officieel ingeschreven als vrijwilliger van "Nationale vereniging de Zonnebloem", afdeling Hoofdplaat, met de buurtschappen Nummer Eén en Slijkplaat.
Sinds 1 januari 2017 maakt de werkgroep deel uit van Zonnebloem Zuidwest Zeeuws-Vlaanderen waarvoor zij tot 2017 diverse bestuursfuncties hebben vervuld.
Gedurende de periode 1978 tot opheffing in 2015 waren beide dames medeorganisator van de jaarlijkse boottocht.
In de keuken van de boot hadden zij een leidinggevende functie.
Een maandenlange voorbereiding van vergaderen, gasten uitnodigen en vrijwilligers verzamelen ging hier aan vooraf om de 180 gasten van koffie, thee, versnaperingen, middagmaal en drankjes te voorzien.
Sinds jaar en dag zetten beide dames zich in voor het bezoekwerk, organisatie van allerlei activiteiten rondom Pasen, Kerst, High Tea, erwtensoepmiddag, de jaarlijkse zieken- en ontmoetingsdag en een gezamenlijke feestmiddag voor de leden van de Zonnebloem, afdeling Hoofdplaat en de Seniorensoos Hoofdplaat.
Ook vertegenwoordigen zij het standje van de Zonnebloem tijdens de kerstmarkt en eenmaal in de vijf jaar tijdens het grote dorpsfeest met rommelmarkt/braderie in Hoofdplaat.

Beide dames waren ruim 40 jaar actieve vrijwilligers voor de R.K. Sint Eligius-Parochiekerk in Hoofdplaat waarvan zij deel uitmaakten van de wekelijkse schoonmaakploeg van de kerk en het bijgebouw.
Als lid van het R.K. dameskoor St. Cecilia zongen zij tijdens de kerkdiensten op zaterdagavond, Pasen, Kerstmis en bij uitvaarten en huwelijken.
Lid zijn van een koor is niet zomaar vrijwilligerswerk.
Er wordt tijdens een uitvaart of huwelijk op je gerekend.
Gedurende de periode dat mevrouw Puijenbroek haar kinderen op school zaten was zij schoonhoudster van de vm. basisschool in Hoofdplaat.

Van 1999 tot 2016 was mevrouw Bleijenbergh - Sijnesael een actief vrijwilliger van Toneelvereniging 'Tekst Kwijt' in Hoofdplaat, opgericht in 1985; dit als toneelspeelster, lid van de leescommissie, uitzoeken en verzorging van de kleding voor de spelers en schoonmaakster van het dorpshuis na een toneelvoorstelling.
Mevrouw Bleijenbergh - Sijnesael staat bekend als een geboren zorgzaam type, zowel voor haar familie als voor de gasten van de Zonnebloem.

Kortom, mevrouw Bleijenbergh en mevrouw Puijenbroek zetten zich reeds 40 jaar met hart en ziel belangeloos in voor de dorpssamenleving van Hoofdplaat.
Deze mensen, die nooit op de voorgrond treden maar wel overal staan waar men hulp kan gebruiken, zijn van onschatbare waarde in onze maatschappij.

Gefeliciteerd met deze welverdiende Koninklijke onderscheiding.