74-jarige bevrijding | Vieren maar ook herinneren

Op vrijdag 2 november en zondag 4 november 2018 wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en de bevrijding gevierd.
In samenwerking met Heemkring ‘Cnocke is hier’ en scholengemeenschap het Zwin College organiseert de gemeente herdenkingen op vrijdag 2 november in Eede en Sluis en op zondag 4 november in Hoofdplaat, Biervliet, Oostburg en Retranchement.
Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en de bevrijdingsactiviteiten.

Bevrijding

Op 1 november 2018 is het precies 74 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetters.
Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen.
Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen tussen de Duitse en Canadese troepen vooraf (Operation Switchback).
Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen.
Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt.
Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven.
De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm.
Plaatsen als Aardenburg, Breskens, Oostburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt.
De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.

Programma vrijdag 2 november

14.15 uur: Eede: herdenkingsplechtigheid bij de monumenten op het Wilhelminaplein
15.45 uur Sluis: herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument nabij het Belfort aan de Groote Markt

Programma zondag 4 november

08.15 uur: Hoofdplaat: hulde bij de herdenkingssteen (Spuikom)
08.30 uur: Hoofdplaat: start 45e Canadese Bevrijdingsmars
09.00 uur: Biervliet: bloemenhulde bij het Canadees monument aan de Paulinapolder
11.30 uur: Oostburg: bloemenhulde bij het herdenkingsmonument, Raadhuisplein 1
14.30 uur: Retranchement: aankomst contingent, optocht naar monument Hickmanbrug, bloemenhulde en last post
16.00 uur: Knokke-Heist: optocht vanaf het Oosthoekplein
17.00 uur: Knokke-Heist: bloemenhulde aan het Burg. Fr. Desmidtplein
17.30 uur: Knokke-Heist: optocht naar het stadhuis - afsluiting Canadaweek

Vlaggen

Aan alle inwoners in de kernen wordt verzocht om daar waar een herdenking wordt georganiseerd en/of waar deelnemers van de Bevrijdingsmars in de kernen tussen Hoofdplaat en Knokke langskomen, tussen zonsopkomst en zonsondergang te vlaggen met een Nederlandse vlag.

Wegomlegging Eede

In verband met de herdenkingsplechtigheid in Eede is er op vrijdag 2 november 2018 van omstreeks 13.45 tot 15.15 uur een wegomlegging voor alle motorvoertuigen, exclusief de bussen van Connexxion.
Tussen Aardenburg en Maldegem wordt u omgeleid via de Rijksweg - Hazewegeling -Zwaanstraat - Fortuinstraat en vice versa.

Oorlogsmuseum Switch Back is dit jaar tijdens het herdenkingsweekend gesloten.

Meer informatie

Voor vragen over de herdenkingen kunt u contact opnemen met team Communicatie, Josephine De Kreijger, tel. 0117 - 457 305.
Meer informatie over de Bevrijdingsmars vindt u op www.wnzb.be.
U kunt ook een e-mail sturen aan wnzb@skynet.be.